Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Jan Neoral - demonstrace na Václavském náměstí 5.5.2008

9.5.2008
V loňském lednu, během pár hodin, bez informací a proti zdravému rozumu schválilo pár domýšlivých politiků umístění nebezpečného monstra do brdských lesů.Nebudu opakovat argumenty proti radaru, na rozdíl od té  vlády vy už je  všichni znáte.

Chci rekapitulovat:

Vláda utratila za 15 měsíců desítky milionů, aby nás přesvědčila, že život pod radarem  bude oázou bezpečí. Že nás bude ochraňovat a že po něm celá Evropa přímo touží.

Už víme, že to není pravda.Vláda vršila jednu lež na druhou, jako na běžícím pásu, podle toho, která vládní lež byla právě odhalena.Už víme, že především jde o dolary zbrojních firem - o nohu, vsunutou mezi naše dveře.

Vláda nebere ohled na varování vědců a odborníků našich  i zahraničních, na protesty většiny vlastních občanů, na odpor opozice, občanských iniciativ, starostů, na zdravotní riziko radaru a na mezinárodní nebezpečí.

Ještě donedávna jsem nemohl pochopit co žene vládu a její poskoky k tomu, prosadit sem  radar za každou cenu. Říkal jsem si, že jim přece musí být jasné, že v dalších volbách  po nich neštěkne už ani pes.

Až jsem ve středu viděl televizní přenos z parlamentu. Poslanec Lubomír Zaorálek se zeptal vicepremiéra Alexandra Vondry: "Vám je to jedno, že 70 % lidí je proti?" A na to Vondra řekl: "Je to jedno, radar stejně bude. "

Slyšíte to? Vicepremiér ČR jinými slovy řekl: „Je to jedno…odpor národa neřeším, ti mě nezajímají, stejně to tu bude“!

A v tom to vězí! Jejich vrcholným politikům vůbec nejde o to, aby přežili příští volby - proto si z lidí nic nedělají, nebojí se voleb, nepotřebují je už. Jde o to, nahrabat si teď. Nás v podhradí mají za lůzu, na kterou stačí houknout a silou protlačit pár umravňujících zákonů. Do voleb to vydrží a po nich potopa…

Celou dobu nám vtloukají do hlav, že nemůžeme chtít referendum, protože jsme hloupí, nemáme informace, k rozhodnutí jsou tu oni, informovaní a nanejvýš zodpovědní…

A tak například  informovaný a zodpovědný Vondra to už má vyřešeno: „Je to jedno, stejně tu radar bude…“ – a  má zameteno, šmytec. A takových je víc. Navenek informovaní a zodpovědní. Ve skutečnosti vědí o radaru čtvrtinu toho, co mnozí z nás, protože pro vzájemné souboje a postrkování se u koryt, nemají čas hledat informace. Pokud něco chtějí vědět, jejich vůdce jim to řekne sám.

Tak tohle jsou ti naši demokratičtí zástupci, kteří se už rozhodli. Občané ještě demonstrují a snaží se zabránit hrozící devastaci - ale oni už podali inzerát: koupím beton, značka „brdské monstrum“.

Lákají k nám cizí vojáky. Chtějí prodávat českou zem po kouskách. Ignorují hlasy veřejnosti.

Vzkažme tedy této nabubřelé a zpanštělé vládě:

My, občané, budeme zase v blížících se volbách ignorovat vaše kandidátní seznamy. Nemáme zájem ani o radar ani o základnu  – a dnes už nemáme zájem ani o vás. (A neměli bychom čekat do voleb, s tím oni počítají).

Já tvrdím - jestliže se budeme chovat jako stádo ovcí a nezvedneme hlavu, dáváme vládě najevo, že si s námi může v budoucnu dělat, co sama uzná za vhodné.

Odedávna platilo, že všeho dočasu.

Připomeňme tedy vládě, že podle Ústavy ČR zdrojem moci jsou občané - a ukažme premiérovi Topolánkovi, jeho suitě a jejich radaru tentokráte zase my vztyčený prostředník, jak ho ukázal v parlamentu do kamer  on nám!

My v Brdech a na plzeňsku chceme pojmout podzimní volby do kraje a senátu jako takové referendum - když nám vláda nechce klasické referendum o radaru umožnit, uděláme si ho sami, při volbách.


« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press