Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Projev Petra Uhla na demonstraci proti podpisu smlouvy, Praha 8.7.2008

9.7.2008

Dobrý den všem, i když tento den není moc dobrý, ani pro republiku, ani pro Evropu, ani pro mír a bezpečnost ve světě.
Proti radaru jsou lidé z nejrůznějších důvodů – američtí a možná i ruští vojáci na českém území omezí státní suverenitu, radar bude mít špatný vliv na životní prostředí a možná i na zdraví člověka a může se stát magnetem pro teroristické útoky fanatických sebevrahů.

Pro mne je ale jeden důvod zásadní – radar a rakety nemají žádné bezpečnostní a obranné zdůvodnění. Strašení budoucími balistickými střelami s jadernými hlavicemi je ještě větším nesmyslem než bylo tvrzení, že Irák disponuje zbraněmi hromadného ničení. Český ministr zahraničí Svoboda se tehdy dušoval, že Saddám Husajn má nejen biologické, ale dokonce bakteriologické zbraně, měl občany za hlupáky náš bakteriologický Cyril.

Radar a celý protiraketový deštník je jen výrazem pět let staré Bushovy doktríny o nutnosti preventivních úderů proti darebáckým státům. Je to porušení zásad kolektivní bezpečnosti podle Charty OSN. Darebácké státy vybírá Bílý dům podle momentálních zájmů USA. Cílem je ovládnout vojensky a politicky svět, vedlejšími zájmy jsou zisky amerického zbrojního průmyslu a ceny nafty.

Nejen vláda, ale i my dnes rozhodujeme o tom, zda Česká republika bude státem svobodných občanů, stoupencem porozumění národů Evropské unie a světa, nebo zda bude jako americký vazal podporovat jednostranné hrozby, rozdmychávání studené války a preventivní vojenské údery USA.


« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press