Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...

Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Tisková zpráva Iniciativy Ne základnám k obvinění ze strany Ligy proti antisemitismu

9.7.2008
Iniciativa Ne základnám se ostře ohrazuje proti obvinění z antisemitismu ze strany Jiřího Ashera z Ligy proti antisemitismu. Iniciativa Ne základnám se již dva roky věnuje výhradně tématu vojenské základny USA na území České republiky a nikdy nepropagovala antisemitské názory.

Na stránkách Iniciativy si může každý zájemce založit svůj blog, kde může publikovat články a recenze podobně jako na mnoha jiných serverech na českém internetu. Tato sekce blogů nijak nevyjadřuje stanoviska Iniciativy Ne základnám.

Na jednom takovém blogu byl uveden odkaz na Protokoly sionských mudrců a později publikován článek na toto téma. Po prvním upozornění na nevhodný obsah byly inkriminované články odstraněny a jejich autorovi byl deaktivován účet, aby dále nemohl do blogu přispívat.

Lživé je tvrzení, že iniciativa Ne základnám umístila na svůj web odkaz na Protokoly a odstranila jej až po mnoha upozorněních a protestech. Fakt, že ze strany Ligy proti antisemitismu nedošlo k žádnému upozornění ba dokonce ani k protestům, potvrdila Janu Májíčkovi sama mluvčí Ligy Johana Poncarová. Články byly odstraněny okamžitě po prvním upozornění, které přišlo ze strany novinářů z redakce idnes.cz k mluvčímu Iniciativy Janu Májíčkovi.

Obvinění z antisemitismu je o to víc absurdní, že řada aktivistů Iniciativy Ne základnám v čele s jejími mluvčími se aktivně účastnila protestů proti pochodu neonacistů pražským Židovským městem v listopadu roku 2007.

Je taktéž velmi zajímavou skutečností, že tato obvinění přišla v den, kdy Iniciativa organizovala protesty proti podepsání smlouvy o radaru v ČR. Z našeho pohledu se tak jedná o další z neopodstatněných útoků a snahu poškodit jméno Iniciativy a odvést pozornost od hlavního problému, tj. umístění cizí vojenské základny v ČR.

Je nám líto, že se k takto nízkým útokům propůjčují lidé, kteří chtějí bojovat proti předsudkům a pomluvám. Pokud ale budou takováto obvinění ze strany Ligy proti antisemitismu pokračovat, bude Iniciativa Ne základnám zvažovat trestní oznámení za pomluvu.

Jan Májíček, tel. 604 357 215, email: jan.majicek@gmail.com
Ivona Novomestská, tel. 777 232 883, email: ivona.n@email.cz
Ing. Jan Tamáš, Ph.D., tel. 776 785 839, email: jan.tamas@humanisti.cz

Chcete být informováni