Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Projev Petra Uhla na demonstraci 17.11.2008

20.11.2008

Projev Petra Uhla na demonstraci 17.11.2008 na Národní třídě v Praze. Petr Uhl je novinář a bývalý politik, přední člen Charty 77 a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), jeden z nejdéle vězněných politických vězňů normalizačního režimu.


Vážené občanky a vážení občané!

oslovuji Vás stejně jako před devatenácti lety. Tehdy jste změnili poměry v této zemi. Součástí oné změny bylo i postupné uskutečňování požadavků Charty 77 a Nezávislého mírového sdružení a dalších iniciativ v tehdejším Československu, Polsku i NDR – aby se odstranilo mocenské dělení světa na dvě části, aby se rozpustilo jak NATO, tak Varšavská smlouva. Ještě v roce 1990 o to usilovalo Občanské fórum i československá vláda.

Bipolární svět postupně padl. Byl ale bohužel nahrazen jednopolárním, v němž hraje vedoucí úlohu vojenský a průmyslový komplex USA. S odchodem Bushe a jeho vlády se však západní Evropa stává sebevědomější a začíná se stavět proti vybudování amerického radaru v Brdech a americké raketové základny v Polsku. Nadějí je také Barack Obama, ale musí mu to někdo sdělit. A to můžeme jen my, občané – u nás, v Evropě a všude na světě –, kteří nechceme americkou nadvládu ve světě, ani studenou válku, ani radar, ani rakety Iskander v Kaliningradu. V odporu proti radaru, zbrojení a válkám nesmíme polevit!


« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press