Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Projev Jana Májíčka na sjezdu ČSSD, Praha, 22.3.2009

24.3.2009 - Jan Májíček
Iniciativa Ne základnám využila možnost vystoupit před delegáty sjezdu nejsilnější protiradarové parlamentní strany. Níže přinášíme projev mluvčího Iniciativy Jana Májíčka přednesený na pražském Výstavišti dne 22.3.2009.



                                     •                 •                 •


Dobrý den,

děkuji za pozvání a příležitost zde promluvit. Jak jste měli možnost vidět na úvodním videu, bojuje Iniciativa Ne základnám téměř tři roky proti záměru Spojených států umístit zde radarovou základnu.

Za tu dobu se stalo něco, co nemá od revoluce v roce 1989 obdoby. Po mnoha letech skepse, deziluze a pasivity se občané zapojili do politiky. Mnozí nevěřili, že mají šanci vyhrát, ale nehodlali jen tak nečinně přihlížet. A tak vzniklo jedno z nejsilnějších protestních hnutí: hnutí proti radaru. Po celé České republice se do něj zapojovali a zapojují další a další lidé. Proběhlo bezpočet happeningů a mohutných demonstrací.

Náš hlas však nezněl jen v České republice. Společně s přáteli z Polska jsme dosáhli toho, že 15. březen 2008 byl vyhlášen mezinárodním dnem akcí mimo jiné proti novým vojenským základnám v Polsku a ČR. Statisíce lidí po celém světě tehdy demonstrovaly společně s námi a vyjadřovaly tak solidaritu a podporu i našim protestům.

Po celou dobu jsme stáli proti přesile vládou kontrolovaného státního aparátu a téměř bezvýhradnému nepřátelství většiny médií. Výjimkou nebyly ani nedávno zopakované lži o tom, že jsme ruští agenti. Nakonec před několika dny Magistrát hl.m. Prahy zakázal jedno ze shromáždění proti radaru na základně kombinace lži a nezákonných důvodů. K dalšímu zákazu se chystá. Ale přesto přese všechno je odpor proti základně ještě silnější. Podle posledního výzkumu CVVM se proti radaru postavilo na 70% respondentů. To je nejvíce od počátku roku 2008.

ČSSD je součástí protiradarového hnutí. Proto se mnozí divili, když na první části Vašeho sjezdu promluvil generál Wesley Clark, výrazná postava bombardování Jugoslávie, a poděkoval Čechům za to, že přijali radar.

Nicméně, společně s dalšími subjekty uštědřila ČSSD vládě velkou politickou ránu, když jí donutila stáhnout obě radarové smlouvy z projednání. Je třeba, aby sociální demokracie i nadále na parlamentní úrovni využila každé příležitosti k zamítnutí smluv. Stejně tak je třeba, aby svou pozornost soustředila na protesty v ulicích a podpořila je. V tomto bodě zaslouží poděkovat zejména Mladí sociální demokraté. 

Na závěr mi dovolte říci toto: až se společným úsilím podaří nynější projekt radaru zrušit, tento příběh neskončí. Vlivné skupiny budou dál usilovat o jednostranné řešení globálních problémů silou. Namísto rozumné politiky bezpečnosti a spolupráce budou dál prosazovat militarismus. Zejména v dobách krize je pro některé skupiny lákavé řešit těžkou sociální situaci zbrojením. V historii už nejeden takový precedent máme. Bude třeba, abychom proti tomu dál společně bojovali.

Děkuji vám za pozornost. 

 


« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press