Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Projev Jaromíra Kohlíčka na demonstraci 5.4.2009

9.4.2009 - Jaromír Kohlíček

Jako host vystoupil na demonstraci i europoslanec za KSČM Ing. Jaromír Kohlíček, CSc., zástupce části parlamentní opozice proti radaru  


                     •          •          •


Vážení přátelé,

jako nositel diplomatického pasu jsem zvyklý, že když jsem v zahraničí, takže za mnou chodí různí policajti, tajní nebo zjevní, ale abych jich měl několik set, z několika států, to už je trošku moc.

Chtěl bych vám říci, že v evropském parlamentu podstatná většina ze 785 stávajících poslanců nechce, aby Američané rozšiřovali své základny v Evropě a že bychom rádi pomohli novému americkému prezidentu, aby i ti, kteří ho chrání a kteří tady pečlivě sledují naše shromáždění, si to uvědomili. A proto jsme tady.

V současné době mají Spojené státy v osmnácti zemích Evropy své základny. Chcete být devatenáctou zemí? Já ne.

V současné době řeší většina vyspělých zemí na světě problém, jak to udělat, aby se vypořádaly s ekonomickou krizí. My máme jasný návrh, všichni, kteří jsme dneska přišli.

Stopněte plány na zbrojení, stopněte plány na základnu v České republice. To vám vzkazujeme.

Jsem velmi rád, že naše shromáždění bylo uznáno jako důležitější než sezení dvaceti sedmi hlav států s panem prezidentem Obamou v Kongresovém centru.

A já si myslím, že je vidět, protože jsem tady viděl i americkou vlajku, že i Američané jsou jednoznačně proti dalšímu rozšiřování amerických základen. Děkuji tomu, kdo s ní přišel, protože tady tyto protestující také reflektuje.

Chtěl bych vás požádat, abyste vydrželi, pracujeme všichni společně už tři roky. Uvědomme si, že by tady nemělo jít o nějaké přehrady mezi jednotlivými stranami a že bychom skutečně, jak tady říká jeden transparent, měli probudit všechny stávající poslance, aby jasně věděli, co chce 70 % našich obyvatel. Rozhodně to nejsou cizí základny.

Pane Obamo, vážení státníci špičkového shromáždění zemí Evropské unie, nechte si své vyzbrojování pro někoho jiného a nechte si americké základny někde úplně jinde. Nejlépe vůbec nikde.

Myslím si, že dnes je naprosto jasné, že většina našich obyvatel nechce nejen základnu, ale nechce ani žádné zbraně hromadného ničení nejen u nás, ale i v našem okolí. Proto se neobyčejně těším, až se nám podaří společně s našimi německými, italskými, britskými přáteli, aby americké základny se z Evropy už definitivně stáhly.

Proto jsme tady a proto tady budeme tak dlouho, dokud se nám to nepodaří. Vydržme.



 


« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press