Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Projev Jana Májíčka v Brdech 25.07.2009

26.7.2009 - Jan Májíček

Vážení přátelé,

dovolte mi hned na úvod poděkovat za vaši účast zde.

Toto léto je zvláštní. A to nejen tím, že nám naděluje aprílové počasí: tu horko, tu déšť. Stejně tak naše politická scéna a kauza radaru během uplynulých téměř čtyř let. Tu se mělo už o radaru rozhodnout, tu se jednání zasekla, jindy to zase pokazili zlovolní protiradaroví demonstranti.

Zatímco v roce 2006 se ve volbách lidé nemohli rozhodovat na základě postojů jednotlivých stran k otázce radaru, nyní tu informaci už mají. Jsem rád, že můžeme naši předvolební protiradarovou kampaň jako Iniciativa
Ne základnám odstartovat právě tady, v Brdech, v místě, kam chce upadávající supervelmoc umístit svou vojenskou základnu.

Už celý rok se o radaru v Brdech mluví jen z krajního donucení. Musí se setkat americký a ruský prezident, aby byla brdská základna zmíněna. Základna se
prý odkládá, lidé, jděte domů, a proboha vás prosíme, už na to zapomeňte.
To je úpění, které jednohlasně zaznívá všemi velkými medii. Ale jak se tak koukám kolem sebe, v Česku naštěstí nežijí žádní hlupáci a naivkové.

Jak nás přesvědčil i nedávný dopis exprezidenta Havla, Vondry a dalších,
mezi bývalými i současnými politiky je snaha dostat sem cizí základnu stejně silná, jako před čtyřmi lety. A stejně tak silné musí být i naše odhodlání čelit těmto snahám.

Ani sami Američané radar neodpískali. Velitel Národní protiraketové agentury generál O’Reilly prohlásil při slyšení v americkém Kongresu, že s radarem
i raketami se počítá i v rozpočtu na rok 2010.

Ať už dopadne jednání na mezinárodní úrovni jakkoli, některé věci
si musíme vyřídit tady doma
. Smlouvy o radaru mohou být zastaveny v poslanecké sněmovně. Proto je důležité jít k volbám a hlasovat proti radaru.

Vím, že je to pro mnohé těžké. Všichni máme své výhrady k té či oné straně, těm či oněm lidem v ní. Ale pokud zde neexistuje skutečná alternativa zdola, která by mohla řešit obecnější problémy tak, jak bychom si přáli, je třeba zvolit obranu před tím, co považujeme za největší nebezpečí. Vojenská přítomnost supervelmoci, která porušuje mezinárodní právo, je jedním z těchto nebezpečí.

Po tak dlouhé době je těžké si udržet svěžest a nadšení. Proto bychom si měli připomenout, že smlouvy nejsou schváleny, radar tady nestojí. Bez protestů občanů by se tu už ale chystaly základy nové prodejny McDonald’s, která by obsluhovala americkou posádku.

Letní kampaň začíná dnešním pochodem. V srpnu se chystáme na setkání s lidmi po celé republice, v regionech, abychom posílili naše zázemí. V září se na svou cestu vydá autobus Nezákladňák, který objede všech 14 krajů České republiky.

V den konání voleb usilujeme o to, aby společně s volebními urnami byly k dispozici i urny pro místní referenda
. Občané dnes bohužel nemají právo vyjádřit se k tak zásadním otázkám jako je zřízení vojenské základny cizího státu na našem území v referendu. Proto chceme uspořádat takovéto celostátní referendum „oklikou“.

Na výsledcích letošních voleb bude opravdu záležet. Léto nás čeká náročné, tak vzhůru do toho.


---------------------
Jan Májíček je student filosofie a tiskový mluvčí Iniciativy Ne základnám

 


« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press