Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Radovan Hrubý - brněnský pochod za referendum, 21.8.2007

25.8.2007

Drazí spoluobčané,

Když jsem byl mými kolegy z iniciativy otázán, zda bych nechtěl mít projev, odpověděl jsem, že asi ne, protože vše důležité již bude řečeno mými kolegy. Přesto mi bylo navrženo, že bych mohl říct něco o lidech v naší iniciativě a proč jsem se vůbec stal členem.

Budiž. Snad neusnete... Bude to kratší.

Já sám jsem se stal členem, protože přítomnost cizí vojenské základny bez mandátu NATO je pro mě nepřijatelná. Nepoučitelnost tohoto národa a lhostejnost k nové vlně celosvětového zbrojení, kterou jsem viděl okolo sebe, mi v žilách vařily krev. A ačkoliv i já byl většinu svého života pasivní, věděl jsem, že nyní musím něco dělat... Ale nevěděl jsem co... Někdy v té době - v únoru tohoto roku - jsem se od kamaráda dozvěděl, že se v Brně zakládá pobočka iniciativy Ne základnám. Šli jsme spolu na setkání a později se stali členy.

Dnes mohu říci, že mě v životě potkalo jen málo lepších věcí...

Bylo to právě v naší brněnské pobočce, kde jsem se setkal s lidmi, o nichž jsem si myslel, že už dávno neexistují. S lidmi, kterým záleželo na budoucnosti této země a rozhodli se pro ni něco dělat. S lidmi, kteří se bez ohledu na své politické přesvědčení dokázali spojit a svou aktivitou posílit dnes již celostátní občanské hnutí. S lidmi vzdělanými a s přehledem. S lidmi aktivními, jejichž pouhá přítomnost ze MĚ - líného a nepříliš zajímavého studenta - dělala jiného člověka...

Od toho dne již nějaký ten pátek minul a já dnes mohu říci, že se za tu dobu stalo mnoho věcí. V iniciativě jsme spolu zažili chvíle radosti, ale i strasti, chvíle naděje i chvíle beznaděje. Nadšení i spleen... Většinou podle počasí!.. Ale pokaždé jste to byli VY - naši spoluobčané - kteří nás drželi nad vodou a díky kterým jsme z každé zkoušky vyšli vítězně a silnější než kdy dřív. Jste to VY a nikdo jiný, kdo nám každý den dává naději a energii bojovat! Svými podpisy pod petici, svou aktivitou, svojí morální podporou!... Děkujeme... Pokračujte v tom, prosím...

Tento národ NENÍ ztracený, přestože já tomu dlouho věřil!
Tento národ NENÍ zkorumpovaný, přestože jeho politici jsou!
Tento národ NENÍ občansky pasivní, přestože k tomu byl za nacismu i komunismu soustavně vychováván!

Iniciativa Ne základnám věří v tuto zem a tento národ!... Jestli tomu nevěří naši zástupci v parlamentu, kteří mají potřebu naši zemi prodávat jiným, je to JEJICH problém!... Ale my budeme bojovat, dokud nebude jisté, že právo o umístění této základny bude vloženo do rukou občanů této země!!!

Děkuji

Radovan Hrubý, Ne základnám Brno
21. srpna 2007, nám. Míru


« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press