Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Brexit: Primitivní antiamerikanismus je stejně pitomý jako primitivní antikomunismus

Rostislav Adam, 4.7.2016
Je docela smutné, že někteří lidi, kteří byli proti čistě americké základně na území ČR se nyní vyjadřují proti čemukoliv, co jen trochu souvisí s Amerikou, nebo s ní vlastně nesouvisí vůbec.
I když má Amerika svoje chyby, zahrnuje v to i jejich politický systém, který ke skutečné demokracii má dost daleko (kandidát je nejpve vybrán stranou na základě jejích voličů, kdo ovšem má právo volit je vlastně nejasné), tak má minimálně pár dobrých vědců nebo myslitelů.
Ostatně spojovat EU s Amerikou je naprostý nesmysl. Pro lobisty (odkudkoliv) je daleko větším problémem, pokud musí jednat jednak s nadnárodní institucí, a pak i se samotnými státy. EU je tak vlastně ochranou před vlivem USA. Vnutit samotnému státu svou politiku je daleko snazší, než vnutit ji sdružení států.
Brexit tak bude, pokud k němu dojde totální prohra Velké Británie. Jednak přijde alespoň její část, o ochranu před vlivem USA, Ruska či jiného státu, ale taky dojde k totálnímu rozpadu Velké Británie, ať už tím, že uzemní celistvost Velké Británie nezůstane zachována(Gibraltar, Skotsko a Severní Irsko hlasovaly pro setrvání, a to celkem jednoznačně). Z Británie ovšem patrně neodejde jen finanční sektor, ale i firmy, kde se více uplatní Inteligence.
https://cen.acs.org/articles/94/web/2016/06/UK-chemistry-enterprise-feels-Brexit-pain.html
Nechci tvrdit, že EU je ideální. Není, což dokazuje při řešení, respektive spíš neřešení uprchlické krize (pravda je, že některé státy, třeba ten náš, mají na tom lví podíl). Ovšem pro Evropu je v současné době hodně důležitá.
Jiná věc je NATO, které je částečně zneužíváno, ať už USA, nebo Tureckem, a částečně mrtvé.
Nutno ale podotknout, že nesmíme se na nic dívat černobíle. Ačkoliv USA se nechovají dobře, nelze automaticky oslavovat Rusko, respektive Putina, který je cokoliv jen ne lidumil.
Současná hysterie proti USA vlastně připomíná primitivní antikomunismus, kdy se dobré věci zatlačují do pozadí, zatímco se zveličují špatné věci.
Zhlédnuto 803 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press