Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Re: Prosim jednu atomovku, a zabalit.

x y, 4.12.2008

Článek reaguje na:
Petr Buben - Prosim jednu atomovku, a zabalit.

Tenhle názor je zastáván mnohými a je strašně krásný, leč zcela utopický.

Za prvé boj s terorisme a boj s případnými agresivními státy je zcela něco jiného a Vy jste to smíchal dohromady. Asi těžko si můžete představit že KLDR vezme náklaďák a nějakým způsobem ho dopraví do USA a tam sním ještě bude cestovat přes půl států na místo určení.

Za druhé radar ano nezabrání tzv. špinavé bombě, to nikdo netvrdí. Ale staví se jako ochrany proti jaderným státům, respektive proti jadernému vydírání. Představa, že např. Írán jednoho dne řekne, hele sorry, ale chce bilion eur nebo Vám tam hodíme atomovku je sice banální, leč ne nemožná.
A příklady z historie jsou jasné, Čína začala budovat svůj jaderný arzenál po té co nad ní lítali americké strategické bombardéry. Indie zase ze strachu před Čínou během činsko-indické války zahajuje svůj jaderný program, aby nemohlo dojít k případnému jadernému vydírání. Následně po prvním indickém testu zahajuje svůj jaderný program Pákistán, neboť má strach právě z onoho jaderného vydírání, které mu hrozí.

Ano nemůžeme se jen tak dívat jak země kolem nás zbrojí. Pokud je nedonutíme se těch zbraní vzdát musíme buď my vyzbrojit sebe, a nechci vidět co by se v ČR dělo kdyby se zde začal provádět výzkum jaderné pumy, a nebo vytvořit štít, jenž právě takovému vydírání zabrání.

O tom, že by mělo dojít k ozbrojení se krásně hovoří, ale hůř se činí v praxi. Základní problém je v tom, že zde všichni vidí jen arzenály USA a Ruska. Ano početně jsou obrovské, ale v podstatě nejméně nebezpečné. Ona stačí jedna raketa .... a je problém. Pokud někdo začne u ozbrojení musí nejprve přijít s nápadem jak ozbrojit nestabilní a nebezpečné státy. Ozbrojovat Rusko s USA země, které mají tyto zbraně už více než 50 let, které byli ve vypatějších chvílích a nepoužili je nemá cenu sledovat, a nutit je k něčemu, když zde existuje větší problém a možná zákeřnější problém jako jsou tzv. "darebácké státy".
Zhlédnuto 2343 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press