Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Špinavá politika českého establishmentu!

Jiří Bezák, 8.12.2007
Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg očekává, že dohoda o výstavbě amerického radaru v Česku mezi Prahou a Washingtonem bude uzavřena začátkem příštího roku. Schwarzenberg to uvedl v pátek v Bruselu.Termín ale ministr nespecifikoval. Začátkem roku však bude u moci ještě prezident George Bush, který stavbu radaru podporuje navzdory zjištěním amerických tajných služeb, že Írán v posledních čtyřech letech nevyvíjel jaderné zbraně. Íránské rakety přitom mají dolet nanejvýš dva tisíce kilometrů.S urychleným podepsáním dohody ale nesouhlasí Moskva, která by chtěla, aby se s podpisem počkalo, než bude zvolen nový americký prezident, který vystřídá George Bushe. Je možné, že volby vyhraje demokrat, přitom demokratická strana se staví rezervovaněji k ambiciózním vojenským plánům.
Moskva se cítí systémem ohrožena. Proti výstabě radaru je většina obyvatel ČR, opozičním politikům se ale nepodařilo prosadit referendum ke stavbě radaru. Spojené státy chtějí v Česku vybudovat radarovou část své plánované evropské protiraketové základny. V Polsku chtějí Američané v rámci této základny umístit desítku protiraketových střel, jednání v Polsku se však zadrhla po nástupu nové vlády. Také demokraty ovládaný Kongres omezil výdaje na systém protiraketové obrany, zůstaly sice vyčleněné peníze na případnou stavbu radaru a na výrodu deseti nosičů, ale ne na stavbu sil v Polsku.Podle řady vojenských odborníků může radar v Brdech sloužit nejen k navádění antiraket ale i jako přehledový. Sledoval by tak dění i v Rusku.

Ruský ministr: Musíme mít jaderné zbraně jako USA.Rusko musí se Spojenými státy dosáhnout rovnovážného postavení, co se jaderných zbraní týče, prohlásil dnes první ruský vicepremiér Sergej Ivanov.

"Vojenský potenciál, nemluvě o tom jaderném, musí být na patřičné úrovni, pokud si chceme udržet svou nezávislost," cituje Ivanova ruská agentura ITAR-TASS.

"Slabým se nedostává ani lásky ani sluchu, pouze urážek. Když budeme mít paritu, budou s námi mluvit jinak," dodal Ivanov, považovaný za jednoho z favoritů na převzetí prezidentské funkce po odchodu Vladimira Putina z Kremlu na jaře příštího roku.

Budeme zbrojit, peníze máme!
Rusko je znovu velmocí. Putin: Chystáme nové zbraně. Budou grandiózní! Moskva je připravena použít jaderné zbraně!
"Naše vojenská produkce se bude zvyšovat. Finanční zdroje na to jsou," cituje vyjádření Ivanova před členy ruské Komise pro vojenský průmysl internetový veřejnoprávní kanál Vesti.

Za první pololetí letošního roku podle ruského vicepremiéra, který sám dříve vedl resort obrany, se objem výroby ve vojensko-průmyslovém komplexu zvýšil ve srovnání s minulým rokem o 15,6 procenta.

Jak uvedl první náměstek předsedy Komise pro vojenský průmysl Vladislav Putilin, příští rok by vládní výdaje na zbrojení měly dosáhnout 800 miliard rublů, v roce 2009 980 miliard rublů a v roce 2010 jednoho biliónu a 93 miliard rublů.
Zhlédnuto 1292 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press