Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Jestliže se Čechům radar nelíbí, mohou přece Topolánka vyhnat z funkce

Publicistický pořad televize BBC Newsnight se ve čtvrtek večer zabýval americkou protiraketovou obranou. Udělal rozhovor s Jedem Babbinem, bývalým náměstkem amerického ministra zahraničí za George Bushe seniora, a Pavlem Andrejevem, mladým zahraničněpolitickým analytikem tiskové kanceláře RIA Novosti.

Moderátorka: Není nebezpečí, že teď vzniká mezi Ruskem a Spojenými státy nová studená válka na základě určitého mýtu? Protože, jak uvedl v předchozí reportáži náš reportér Peter Marshall, jestli tento systém protiraketové obrany bude kdy fungovat, a Amerika už do něj investovala 100 miliard dolarů ve snaze zjistit, zda to fungovat bude, a má to fungovat až za deset let, a také máte velký problém v tom, jak to má vlastně fungovat.

Jed Babbin: Ne, nebude to trvat deset let. Antirakety, které máme nyní na Aljašce a v Kalifornii, ty fungují. Ty už jsou v provozu. To už není stav technických zkoušek. A takové rozmístíme také v Polsku. To bude stejný systém. Nezjišťujeme, jestli to bude fungovat. Ono to funguje.

Moderátorka: Není nebezpečí v tom, že rozmístěním těch raket děláte z Polska terč útoků?

Jed Babbin: No, já si myslím, že Poláci jsou dospělí. Mají demokraticky zvolenou vládu. Je to jejich volba a mají svobodu ji učinit.

Pavel Andrejev: Naštěstí, celá řada expertů poukazuje na to, že ten systém není dokončen. Ale Rusko znepokojují výroky, které pocházejí z Washingtonu, že systém bude průběžně modernizován a posilován.

Jed Babbin: Samozřejmě, že bude.

Pavel Andrejev: Co se týče toho, že Poláci jsou dospělí, k tomu se vyjádřit nemohu. Avšak právě jsem přijel z České republiky. A musím vám říct, že tam nikdo, když se tam zeptáte dospělých lidí, nikdo v České republice americký radar nechce. Protože se nechtějí zaplést do globální agresivní americké politiky.

Jed Babbin: Tak by o tom měli jednat s vlastní vládou. Jejich vlastní vláda zdůraznila, že Češi americký radar chtějí. To nevím, s kým jste tam mluvil, navrhuju vám, vážený pane, abyste si o tom promluvil s panem premiérem České republiky.

Pavel Andrejev: Ano, samozřejmě, kromě premiéra, prezidenta a Karla Schwarzenberga, ministra zahraničí, není v České republice nikdo, kdo by americký radar podporoval.

Jed Babbin: To je naprostý nesmysl. V České republice je demokracie, kdyby tito politikové neplnili vůli lidu, občané by je vyhnali z funkcí. Tak to funguje všude, jenom ne v Rusku.

Pavel Andrejev: Ano. A tak proč česká vláda neuspořádá v této věci referendum?

(Moderátorka přejde k dalšímu tématu)

http://www.blisty.cz/2008/8/22/art42323.html
Zhlédnuto 2314 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press