Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

10 důvodů proč nepodepsat petici za referendum

Zuzana Hájková, 5.11.2007
Protože takzvaná „desatera“ jsou stále oblíbená, připojuji se také s jedním. Shrnuje nejčastější fráze, s nimiž jsem se setkala během tour NeZákladňáku a jimiž lidé zdůvodňují neochotu podepsat petici.

10 nejpopulárnějších důvodů proč nepodepsat petici za referendum o umístění americké vojenské základny na našem území.

 Parlament a vláda jsou tu od toho aby rozhodovali za nás

Parlament a vláda jsou tu především proto aby zastupovali zájmy lidí, kteří je zvolili a ne vlastní mocenské zájmy. Žádná z parlamentních stran neměla ve svém volebním programu téma umístění americké vojenské základny a proto žádná z nich nemám mandát o tomto rozhodnout. Rozhodnutí v tak zásadní věci jako je přítomnost cizího vojska na území republiky přísluší pouze občanům.


 Lidé jsou příliš hloupí a nemají dost informací aby mohli rozhodnout sami

Všichni lidé jistě hloupí nejsou, ba ani většina z nich. Hlupák je naopak ten, kdo tohle tvrdí. V dnešní době existuje dostatek informací přístupných lidem všech věkových kategorií. Mimochodem by nebylo od věci, kdyby média začala konečně informovat o radaru objektivně.


 Referendum přijde stát draho a je to zbytečné mrhání penězi

Daleko větším mrháním penězi je vypracovávání nic neříkajících studií, takzvaná „informační kampaň“ vlády, která pouze jednostranně propaguje radar a kolikpak asi platí panu Klvaňovi za to že přesvědčuje brdské starosty o prospěšnosti radaru? Všechny tyto aktivity jsou financovány z peněz daňových poplatníků z nichž 70% radar odmítá. Vypsání referenda k důležité otázce by v demokratickém státu nemělo být považováno za zbytečnou investici, ale za naprostou samozřejmost.


 Údaje uvedené v petici můžou být později použity proti mně

Takovéto obavy jsou zcela neopodstatněné. Jméno, příjmení a adresa musí být v petici uvedeny ze zákona a v žádném případě nebudou nikde zveřejňovány ani používány..Tyto údaje podléhají zákonu o ochraně osobních dat a nebude s nimi ani jinak manipulováno.


 Radar nebude mít žádný vliv na mě a na můj život

Možná ne přímo, ale umístění radarové základny v Čechách se bude týkat nás všech. Posílí vliv Američanů u nás, vyvolá mezinárodní napětí, které se může obrátit proti nám. Navíc nikdo přesně nevíme, co se tam vlastně bude dít a koho tam Američané pozvou. A co se týče vlivu tak silného radaru na zdraví obyvatel, tam je zatím také mnoho nezodpovězených otázek.


 Stejně už je dávno rozhodnuto a žádná petice na tom nic nezmění

Je pravdou, že vláda odmítá vést s občany jakoukoli diskusi o radaru. Ve své aroganci se domnívá, že si rozhodne o všem sama a názor obyčejných lidí nebere vůbec v potaz. Bohužel, český právní řád neumožňuje, aby referendum vyvolala samotná iniciativa občanů. Přesto má smysl petici podepsat. Každou petici musí převzat petiční výbor poslanecké sněmovny. Vyvíjejme společně tlak na politiky a dejme jim jasný signál, že “ je nás dost a nenecháme se jen tak odbýt.“

 Nechci referendum, chci podepsat petici proti radaru

Petici proti radaru kterou dělají komunisté můžete samozřejmě také podepsat. Iniciativa NeZákladnám prosazuje referendum, protože věří v demokracii. Je přesvědčena, že informovaní občané mohou (a mají) rozhodnout správně. Podle průzkumů většina lidí s umístěním radarové základny u nás nesouhlasí, takže je více než pravděpodobné, že kdyby referendum k této otázce skutečně proběhlo, lidé radar odmítnou.


 Nezajímá mě to a je mi to jedno

Tak na tohle se skutečně nedá nic namítat. Snad jen to, že je s podivem, jak lidé, kteří ještě po listopadu vykřikovali, že zde už nikdy nebudou žádná cizí vojska a žádná cizí základna, teď docela zapomněli, za co tenkrát tak usilovně bojovali. Lidem, kteří nemají svůj vlastní názor a nechtějí zodpovědně rozhodnout, by možná bylo lépe za minulého režimu, kdy také nemohli do ničeho mluvit.


 Nemám čas

Podepsání petice včetně přečtení příslušného textu nezabere více než pět minut. Podpisová místa, nebo organizované petiční stánky jsou již v mnoha městech republiky a kromě toho lze petici stáhnout a vytisknout z internetu. Podaří-li se referendum prosadit, budeme moci sami rozhodnout o věci, která může mít dalekosáhlý dopad na vývoj událostí ne jen u nás ale i ve světě, a to za těch pár minut určitě stojí.


 Jsem pro radar

Dokonce i někteří zastánci radaru podepsali naši petici. Podporují referendum, protože je nástrojem přímé demokracie a chtějí svobodně vyjádřit svůj názor.

…A jaká je Vaše výmluva?
Nebuďte lhostejní k tomu, co se dnes děje. Rozhodujte za sebe sami.
:o)
Zhlédnuto 1393 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press