Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Celostátní je za námi, následuje celoevropská...

Aleš Novák, 22.11.2007
Jak jste si mohli přečíst na titulní stránce, chystá se autobus (doufejme že to nebude Nezákladňák...) do italského města Vicenze. Tam je velká americká základna.

Poslední masová demonstrace proti jejímu rozšiřování byla 17.2.2007 . I tehdy se účastnili naši pozorovatelé.

Abych si udělal představu, jak to asi bude vypadat s účastí tentokrát, zalistoval jsem (výhoda internetu...) ve zprávách z té doby.
Takže pro Vaši informaci pár útržků z tehdejších médií:

televize 24CZ: Desetitisíce lidí v italské Vicenze protestují proti rozšíření americké základny v tomto městě. Očekává se, že průvodu se zúčastní až 70 000 převážně levicových demonstrantů. USA chtějí zdvojnásobit velikost základny a zvýšit počet vojenského personálu

televize ČT24: Vicenza (Itálie) - Desetitisíce lidí se dnes odpoledne shromáždily v severoitalském městě Vicenza, aby demonstrovaly proti rozšíření americké základny v tomto městě. Protest se koná za asistence velkého počtu policistů. Italský premiér Romano Prodi demonstranty krátce před začátkem demonstrace vyzval, aby se zdrželi jakýchkoli násilností. Očekává se, že průvodu se zúčastní až 70.000 převážně levicových demonstrantů.

Časopis TÝDEN: Italský premiér Romano Prodi předem demonstranty vyzval, aby se zdrželi násilí, a po ukončení ocenil pokojný průběh protestu, jehož se podle organizátorů zúčastnilo 120 000 osob. Policie jejich počet odhadla na 50 000 až 80 000. Akce se konala za mimořádně silné policejní asistence, obešla se ale bez jakýchkoliv násilností nebo incidentů.

www stránky sop (socialistická organizace pracujících): ...To bylo právě vidět v italské Vicenze. Demonstrace 200 000 lidí otřásla proimperialistickou vládou Romana Prodiho. Za to, že je stále ve funkci, vděčí pouze svému koaličnímu partnerovi, reformistické straně Rifondazione Comunista...


A přitom, podle titulků, by si nezaujatý pozorovatel mohl říci, že ve Vicenze bylo dvacet tisíc (tedy dva desetitisíce...) demonstrantů...Což by bylo srovnatelné s celostátní demonstrací v Praze, když uvážíme, že Itálie má šestkrát víc obyvatel než ČR...Ale nechme se překvapit, naši zpravodajové nás jistě budou objektivně informovat :o)
Zhlédnuto 1708 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press