Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Některá méně známá svinstva (i o TELCO a IT)

Méně známá svinstva související také s obory TELCO a IT aneb výzva k rozšiřování obzorů mimo obvyklé zdroje
Tento příspěvek začne opakováním některých známých skutečností, k nimž ovšem budou přidávány méně známé skutečnosti. Pelmel se nebude týkat vždy jen Telca a It - ale čtenář se nakonec vždy dozví, proč tato rozšíření uvádím. V závěru se pak pokusím motivovat profesionály k odhození některých limitujících předsudků a dodám jim důvody k novému étosu jejich aktivit.
Všichni si tak trochu pamatujeme, čím započala na začátku devadesátých let éra rozvoje telekomunikací - vydělávat na příchozích hovorech v podstatě okamžitě uměly prostitutky a pornografický průmysl. Měla jsem spoustu spolužáků a kamarádů profesionalizovaných v těchto oborech a činných na důležitých místech - například příprava pro GPRS - nevěděli, jak, kde, s kým dojednat takovýto samovýdělečný projekt pro obecně prospěšnou organizaci. Nikdo, a nevěděli to kupodivu ani tak nekonformní profesionálové jako blahé paměti Antonín Klíč - jenž v roce 1990 přitáhl z Příbrami do Prahy - aby se mohl věnovat počítačům - protože v Příbrami se k tomuto nedostávalo příležitostí. Ubytoval se se svým přítelem příbramákem v zahradní chatce v Modřanech, a ještě v mrazivé dvacetistupňové zimě roku 1991 jejich jediný energický spotřebič byla infralampa ohřívající vodu na pití na ráno.
Měli tehdy pocit, že jsou velmi bohatí - dali si totiž do novin filištínský inzerát zhruba tohoto znění: "Kdo má starý sálový počítač a chce jej vyřadit, rádi bychom se jej ujali a zaplatili cenu šrotu." A skutečně - nalezla se firma, která měla velký sálový počítač ještě ve velmi dobrém stavu - ale nebyl amortizovaný, jejich ekonomické aktivity stagnovaly a na vnějších zákaznících jim to přinášelo méně peněz, než kolik odváděli státu - netuším, zda jako splátku půjčky nebo jako amortizaci. Ovšem vedení této firmy bylo všemi mastmi mazané a protřelé až hrůza - ke svému užitku a trochu ke škodě těchto mých kamarádů: vzpomnělo si, že z doby komunistů existuje ještě legislativně zakotvená technika tzv. "nulový převod" - kterým se majetek převedl do jiné společnosti s nulovou hodnotou - čímž odpadla povinnost odvádět původně povinné. Takže založili firmu s mými kamarády, do níž se kooptovali jako šéfové, ale jako základ činnosti přinesli počítač a vnější zákazníky. Moji kamarádi měli rázem pocit, že jsou velmi bohatí a ze zvýšených platů platili pořádání akcí zcela nezávislých hudebníků jako byla Rizika plechového ráje v zapomenutých poplivaných hospodách venkova okolo Prahy, ačkoliv sami stále neměli kde bydlet – i v té zahradní chatce byli načerno. Tohle byla jen čtenářsky čtivá odbočka - proč ji také dělám - ani tito kamarádi posléze neuměli poradit. Kam se ztratili, kde fungují v dnešních dobách nelze již vypátrat - ale: pro poučení - takto vypadají kvality inteligenčních systémů schopných získat informace mimo obvyklé kanály. Proč budou nutné, bude vysvětlováno postupně a krokově. Jak vypadají kulturní a sociální kvality některých vládců či lobby těžící z této industrie, bylo řečeno zcela na začátku. Nový odstavec zahájíme odskokem:
Na konci devadesátých let jsem na německém internetu zaregistrovala zprávu, že německá asociace infobrokerů čítá již 10.000 členů. Pak se - budˇzáměrně - či jen z technických důvodů (přechod celé německé society na Linux) zcela ponořila - a jediný infobroker, kterého jsem nalezla po roce 2000 byl komerční operátor působící ve třetím světě někde v Thajsku nepokrytě inzerujíc, že zprostředkovává přístup k lokálním projektům rozvoje telekomunikací - tendrů, grantů. soutěží - ani moc nezastíral, že veškerá práce spočívá v lobbyingu a korupci - v "práci" s místními politiky podle pravidla: uznalý zákazník, který se umí odměnit, dostane, oč si řekne. Některé z jevů známe: techniky krádeží - pro Sorry popsán panlatinskoamerický operátor Slim (to je osoba, ne firma, jejíž jméno neznám) - kde prachy z mobilů jen lítají rychlostí neznámou ani v Čechách. Pak je tu také šíření některých technik obírání běžných zákazníků o¨peníze za služby, které nevybrali oni. Pak je tu také velkorysé prograntování z fondů našeho již zrušeného mnisterstva pro telekomunikace, či jak se jmenovalo to, čemu vévodil Mlynář - ovšem prograntování čeho - průmyslu celebrit se nadělovalo v řádech okolo 60 milionů za projekt, nezávislé publikační a vzdělávací servery se o existenci tohoto programu vůbec nedozvěděly - mágové průmyslu celebrit a větších již zajištěných vydavatelských a již výdělečných a nijak neosvěcujících projektů to naopak věděli všichni. Možná se to dozvěděli také některé kariérní složky společnosti, které byly vyhodnoceny jako¨"způsobilé pro plánovaný technologický upgrade společnosti" (Vadou je, že to, co bývá společensky preferováno a posilováno pro budoucí roli technologického upgradu nemívá kvality otevřeného komunikačního prostředí - a nemívá ani duši - tito kariéroví lidé si svou výlučnost chrání - a nebývá mu řečena také souvislost, totiž: co je zamýšleno s jejich rozvojem. V dalším ukážu, že i toto je vrcholně důležité vědět. Jenže protože to nezná ani úzká vrstva zvýhodněných, těžko se k těmto informacím dostávají ti přeskočení,tj. širší společnost.)
Mezitím doba a technologie pokročila - z českých profesionálů mi nikdo nepodal vysvětlení rychlosti internetu po materiálně energetické stránce – mezitím se ovšem již kryptují i fotony. A rozvíjejí zcela nezávislé a materiálně nenalezitelné komunikační sítě pro „elitu“. A o před dvaceti třiceti lety zahájených vojenských projektech Echelon a HAARP se česká veřejnost nedozvěděla vůbec, zkrátka proto, že v roce 1999, kdy se tyto záležitosti dostaly na jednání Evropského parlamentu, ještě nebyla v Unii - a proto nezná ani tyto názvy. (Pro první poučení o Echelonu - stránka Wikipedie a především z nich vedoucí odskok na excelentní natura.baf Jiřího Svrška. Pro první poučení o HAARP - www.applet.cz + videa Nicka Begiche - a nyní také LaRouchepak na YouTube pokládající otázku Earthquake China 2008 - caused by weapon HAARP (http://www.youtube.com/watch?v=ecLwVgvvTvU&feature=related )- jde totiž nejen o ionosféru - ledovce na severním pólu začaly rychle ubývat, ale též o Van Allenův pás a vůbec celou magnetosféru a magnetické pole tedy v širších souvislostech vcelku s čímkoliv, co hýbe Zemí. Van Allenův pás byl poněkud poničen již o nějakou dekádu dříve rozptýlením kovových nanočástic - dosud bylo konstatováno jen to, že od té doby se datují změny vzorců větrů a lokálních klimatických systémů. A tuší se, že šílené experimentování zasahující magnetosféru může mít také ještě větší dosah - zejména od té doby, co si projekt převzala na své triko firma Raytheon - což je superveličina (soukromá společnost založena za účelem hromadění zisku – o jaký etos, zejména v dobách vyhladovění základní vědy a zkorumpování vědců), jež nejspíše překročila limit v podobě oficiálně plánovaného zahájení plného fungování dosud výzkumného programu (jen terminus technikus – jde o projekt "studených válek" - rozuměj "neletálních zbraní" – zase terminus technikus, že zabíjet budou se ví také) až v roce 2017.
Tehdy v Evropském Parlamentu Nick Begich vystoupil jako svědek a apeloval na vytvoření kontrolních a ochranných mechanismů - a skutečně, byla uzavřena jakási dohoda: že totiž s lidskými bytostmi nemá být manipulováno. Tato dohoda platí ovšem pokud je mi známo jen v Evropě, a jak je hubená, dokazuje případ Echelon - již při projednávání ostře protestovaly i velké německé koncerny jako Siemens, dokládajíce fakta ze svého špionování - v světovém tendru, jehož se zúčastnila, americký konkurent nějak vždy věděl, jaká bude jejich taktika, strategie získání kontraktu - a vždy na to zcela promyšleně reagoval. Ani na toto nebrala Bundesvláda zřetel - prostě si Echelon odklepla, ba netajila se přesvědčením, že by se možná hodilo něco většího. O něco později (soukromé sdělení) došlo též k nějaké akci, založení jejíhož provedení mi není známo - u jednoho Echelonu bylo buď nějakou dobře zorganizovanou přepadovkou či nějakým zrentgenováním zjištěno, že vůbec není natočen tak, jak bylo deklarováno, nýbrž že monitoruje německé zázemí. Výsledek? Tento echelon byl zrušen, aby byl následně postaven na jiném místě v Německu. Dohoda uzavřená v Evropském parlamentu může mít také houby váhu v Čechách, dojde-li ke schválení otřesného výtvoru dnes již bývalého ODS ministra spravedlnosti Pospíšlla, (návrh nového občanského zákoníku) který kreativně zúžil ústavní právo lidské bytosti na integritu na pouhý zákaz odebírání orgánů bez informovaného souhlasu jedince, tedy jen na nárok na integritu fyzickou. (Poznámka pro aktivisty creative commons - bylo by vhodné, abyste si prohlédli také jeho návrh úpravy autorských práv -i to doznalo šíleného zhoršení situace, což platí i o dalších kapitolách.).
Bylo myslím velmi hrubě naznačeno, že opravdu u vesla nejsou ti fouňové, které známe, a kterým se dostává společenského nimbu. Je tu ještě větší nimbus kapitánů technologického rozvoje a jeho lobbyistů - kteří na rozdíl od nás, kteří se pomalu rozkoukáváme v problematice resp. ve fragmentálních informacích typu „bylo by třeba udělat“, vědí několik desítek let napřed, co chtějí udělat a co udělají. Pohyb i při nejlepší dobré vůli a aktivismu je vysoce nesnadný - a běžné nástroje, které společnost má, nedostačují také. Proč:
Odskok: jiný autor na českém internetu popsal následující problém: o vstupu do Evropské unie se, kdo si vzpomíná, rozhodovalo referendem. nicméně - nebyly splněny zákonné podmínky - před referendem, ba ani po něm, ba ani při podpisování přistupovací smlouvy, nebyla veřejnost seznámena s plnými texty. Ne že nebyla seznámena s oficiálními překlady, ale nebyla seznámena skoro s ničím. Záležitost oficiálních překladů má toto pozadí a tuto pointu: v Evropské unii připadá Itálii zcela zvláštní úloha jakéhosi trezorovatele všech oficiálních překladů - z níž vyplývá také mimoděk povinnost pořídit kvalitní oficiální překlady. Inu, čeští papaláši se na Italy vymlouvali, seč mohli. Jenže potud bylo popsáno na českém internetu – a bylo tedy dovozeno, že celá operace byla tedy nelegitimní a může být napadeno a zneplatněna. No, vážně uvažuji o to, doporučit tuto akci, ale skoro důležitější by bylo pořídit také jiné, své oficiální překlady. Jde totiž o klíčovou záležitost. Musíme se ale seznámit s tím, kdo je to Beppe Grillo neboli Buffalo Grill.
Beppe - tomu jsem věnovala článek Koza pana Séguina aneb revoluce po italsku na Britských listech. Dostal skvělý nápad - docílit obrodu na politické scéně prosazením zákona limitujícího volitelnost představitelů politických stran na dvě volební období. Beppe je ale také zvláštní člověk, který si vzal ženu z Iránu. Inu stalo se, že se rodina včetně manželky a tchána obou mluvících jazykem perským čili farsí, sešla u televize, vysílající nějaký šot věnovaný riskantní iránské problematice. "A hele, to snad není možné, ten překlad vůbec neodpovídá tomu, co ti Íránci říkají" (Pro bližší prostudování, jaké komplotové mechanismy se uplatňovaly v této válečné agendě, odkazuji na stránky CASMII). Nicméně neoficiální šetření (nejméně 700 000 aktivních sympatizantů) v otázce neodpovídajícího překladu přineslo tento výsledek: absolutní monopol na oficiální překlady ve státě Itálie a v médiích má jedna překladatelská agentura, již ovšem vede "bývalý ?“ vysoký agent CIA. Tato agentura jistě vykonává povinnosti italského státu při opatřování vyhovujících překladů klíčových dokumentů Unie. Tudíž - co takhle to všechno přeložit znovu - nebo pro začátek Lisabonskou smlouvu a související? (tj dynamické pole dokumentů operujících se shodnými termíny).
Další odskok: idea echelonu přinesla ideové osvěžení i softwarářům - takto vznikly ony softwarové stroje, které vyhledávají na internetu automaticky - já znám jen použití akumulování mailových adres - resp, všech dat, v nichž se objeví @ - ale to je použití pro spamovací stroje. Jiná věc je, že mám podezření, že byl špatně vyhodnocen problém phishingu - ono je jedno použití opět pro banální projekty - vylákání údajů o kontu - ale mne, díky tomu, že mi přicházejí phishingy i z @öficiálnídoménaněkterézjižnejméněšestiitalskýchbank (kdy u žádné jsem nikdy neměla účet) – problém konzultuji - a Tomáš Bodžár říká zhruba toto: inu dochází ke zcizování celých sérií serverů, kdy s těmito fyzicky operuje někdo neznámý zvenku - aniž by se to legální správci dozvěděli. Obávám se, že zanedbání tohoto problému může také přinést zhroucení páteřního systému ekonomiky - tj. bank (pokud se tak již neděje).
Vím již, že k hledání pravých informací nestačí běžný vyhledávač - nestačí ani znalost adresy vyhledávače vyhledávačů. Ztížená dostupnost plodné německé komunity pro mne vázne na tom, že neznám reálie - tj. návyky této komunity. Podobě je pro mne záhadná jiná věc - africké subjekty nelze také nijak úspěšně vybrowserovat - ovšem všichni zdánliví poloprofesionálové z třetího světa znají stránku www.madeinchina.com nebo www.made-in-china.com nebo org. (Doporučení: hledejte firmu MSN s atributem Turkey - jde o tureckou firmu - ta byla zapsána v půlce února jen na madeinchina a jen na Alibabě. Tři dny poté, co se na madeinchina zapsala, jsem ji začala hledat - a objevila jsem ji propadlou až na 60 stránce od záznamu na zrcadle – počítáno od nejaktuálnějšího v sektoru konstrukce (stavba) a dekorace (podotýkám, že dovoz stavebního materiálu z daleké Číny do Turecka je holá zhovadilost - ale byly tam zapsány na nejaktuálnějších 60 stranách seznamů zájemců o obchodní kontakt firmy ze všech zemí světa i těch nejrozvojovějších a nebyly to firmy vlastněné Číňany. Soudě podle rychlosti přibývání zájemců o obchodní spolupráci čínského sektoru Construction and Decoration propadli se dnes již na několikatisícou stranu od nejaktuálnějšího a nevíme, kolik stran seznamů záznamů zájemců o obchodní spolupráci je starších – kdy toto začalo.)
Pro náš vlastní klid mám následující podnět - velmi zajímavá pro výměnu zkušeností a znalostí může být hackerská komunita Pákistánu a Indie - o níž je známo, že to byla právě ona, kdo svou aktivitou zabránil hrozícímu válečnému konfliktu (jadernému) mezi těmito dvěma zeměmi - relativně v nedávné době. (Stejně jako byste se neměli ošívat před anarchisty -. doba se změnila - v Americe jsou momentálně jedinými, kdo bojuje za zrušení trestu smrti, kdo monitoruje události v amerických ghettech, kdo si za svého gurua vybral Noama Chomského, jenž jako první a jediný zrešeršoval a vyložil podřezávání hlav ve Východním Timoru jako důsledek machinací politických a samosprávných amerických těžařských společností. I v Čechách jsou ünikátní - od počátku s rozmyslem bojují proti rasismu, a není náckovská demonstrace, na kterou by nešli - tradičně to dopadá tak, že potlučeným náckům čeští policisté koupí pro uklidněnou párek v rohlíku, zato anarchisty pozavírají ve velkém počtu.)
Naopak bych důrazně odrazovala od spolupráce s původními guruy oboru, dejme tomu McAfee- všimněte si, co nyní dělá, co za vznešenou společnost řídí, a co o své činnosti říká. Popsáno na českém internetu. Stará známá moudrost nabádá - nojo,antiviry - aby se na tom dalo vydělávat, musel to někdo nepřátele také učit. Fuj - tohle je dehonestace - nechtěná. Ve skutečnosti si myslím, že staré guruy je třeba opouštět, protože často postupem času zafungovávají jako poklop brzdící myšlenkový proces a tím i další znalostní rozvoj komunity.)
Teď mi došly mi nápady i koncepce, budu jen přidávat dodatky.
Dodatek I: jen mne ještě napadlo, že taková konvenčnější cesta, která by vedla k dalším poznatkům - třeba k těm z Asie by mohla vést přes toho vysoce kompetentního singaporského nakladatele, jenž již zhruba před deseti lety připravil a uspořádal Book of Traces. V té době tracery - nějak - znala jen hyperaktivní nedospělá mládež, která to pochytila bůhví kde. Tato hyperaktivní česká mládež ale nijak nekomunikuje s kruhy fintilů zabírajících profesionální nástěnky tohoto oboru pro účely vylepšování svého ega a libida. Zatím funguje jen sama pro sebe - stále ji zajímají informace - ale jak je oslovit? Ponechávám na úvaze. Mimochodem – je to náhoda, že její prvotní zdroje byly kulturní – zavrhované – kyberpunk?
Dodatek II a III: dalším vzdělávacím podnětem by mohly být následující dotazy - co víme o rozvoji psychohackingu (té dovednosti intrikovat proti cizím subjektům v postatě s nízkými, nesystematickými programátrorskými dovednostmi nabytými systémem zkus a udělej- jdouce intuicí a počítačovou lingvistikou (u nás se tomuto oboru věnuje tuším pan Sgrel ? - jenž musel velmi pomoci někomu jinému, než plánoval - helejďte, z loňského roku phishingy chodící z České spořitelny - jež zapřela atak svých počítačů a pravila, "to chodí ze zahraničí" -neuměly češtinu. Ovšem nedávno mi napsal mexický subjekt (tj. z mexické domény), který už měl výsledek lepší průměrného zangličtinypřekladu Lingey.
Proč bloudí McAfee nevím - buď byl špatně zaúkolován, nebo pro svou odtažítost od reality nezná pravé podoby mazanosti a ani netuší ve svém vypolstrovaném závětří, jak a proč se takováto mazanost generuje - v každém případě omezoval ještě cirka před dvěma lety vysvětlení hacking následovně: že mladé kádry získávají nebezpečné kriminální kruhy nabízením velkých sum peněz. Je to jen část pravdy. Navrhuji otázku - co takhle zkoumat hypotézu, že část těch kriminálníků by se mohla rekrutovat přesně z těch kruhů, které McAfeeho úkolují? Druhá hypotéza – snad relevantnější - ohledně McAfeeho by měl být podán návrh k zamyšlení - nepřipadá vám, že při šíleném zvýšení životních nákladů došlo zároveň k otřesnému zadusání sociálních jistot, jež vygenerovaly zvláštní životní přístup - je nutno urychleně nahrabat ještě mnohem více, než kolik činí ony šíleně zvýšené náklady (šíleně zvýšené spekulacemi v oborech hydlení, medicíny, základních zdrojů - energie, komunikace, vody) - jež daly vzniknout novému sociálnímu tvoru - hyeně skvrnité, jež správně pochopila, že její důstojné přežití (tj, takové, jež si podle vlastího mínění troufá osobovat) je možné, jen pokud hackne jakoukoliv společenskou strukturu, která se jí nachomýtne. Aby následně z tohoto zázemíčka ¨založí soukromý byznys a vedlejšák - zlodějský a kriminální - šikovně, tak, aby se vrchnost nedozvěděla, přičemž je automaticky plánováno, že v pravou chvíli odejde o dům dál, kde své triky vyzkouší na nové brdo. (dílčí poznatek - organizacím nově přispívajícím Literárkám potvrdili na bytovém či sociálním odboru Prahy 2: "ano, máme připraveny sociální byty pro potřebné." Když tam potřebný a vystěhovávaný důchodce Pavel došel, byla mu existence sociálních bytů zapřena (týden před tím, než informace o nabídce byla publikována – ovšem již po uzávěrce novin. To je rychlost, co: - a byla mu diskrétně a laskävě nabídnuta kapacita kamarádky zodpovědné úřednice - holobyt 50 m2 za 16 000 s nutností vložit 160 000, smlouvou na rok prodloužitelnou jen podepsáním doložky o budoucím navýšení nájmu o neznámou částku. - a to jde "jen" o nízké referetny státu. (čtenářům Zvědavce se omlouvám, prvotní primitivní verze byla koncipována pro Root.) Dotaz – také byste se s odůvodněnou ¨pochybností o počestnosti českých úředních struktur hluboce zamýšleli nad tím, zda nový zákon vysvětlený v článku „lidé budou mít možnost se jednou za rok dozvědět, který úřad se o ně zajímal“, zda volný přístup do registrů (zrušena bariéra v podobě potřebnosti rozhodnutí soudu) nebude znamenat jen nové příležitosti pro pokoutní obohacování této relativně chudé sociální skupiny?
Obvyklý vývoj a zrání hyeny skvrnité. A) Hyena vůbec není primitivní - vtip "Bacha, oni střílejí i hodné kachny" jí nikdo ukazovat nemusel. Má oči a je dobrý pozorovatel realiuty. B) Vůbec není pravda, že to, co dělá, dělá proto, že nemá širší společenský rozhled: vůbec jí nemusel nikdo osvětlovat Keynese (o němž LaRouche praví – „inu to byli ti předváleční američtí protofašisti, co se po Roosveltově smrti chopili znovu příležitosti, a dali si záležet ¨na tom, aby americké veřejnost vysvětlili, že veškeré zásluhy jiných jsou ve skutečnosti zásluhy Keynese a jeho ideí. (vylepšili postavení plutokracie a zakonzervavali systém proti politickému snažení blábolem o tom, že ekonomika se napravuje a stabilizuje sama od sebe - došlo to tak daleko, že už ani nepotřebujeme hledět na to, zda přežijí podniky, které nám prokazovaly dobré služby. došlo to tak daleko, že v éře globalizace nemá místo idea soběstačnosti, došlo to tak daleko, že nejsou vůbec zapotřebí drobnější podnikatelské subjekty) - Ne, hyena si všimla velmi dobře, že se tu valí válce a že není nic, co by tyto válce mohlo zastavit. Všimla jsi, co tyto válce udělaly jiným a poučila se - i ona bude mít nevycválané, náročné, rozmazlené, čili neschopné a nekompetentní děti - nechce je samozřejmě krmit kriminálnickými poučkami - ti už budou žít lépe, o to se postará. C) Není pravda, že hyena nemá vkus - hyena má vkus - ale právě takový, jaký společnost ve svých jedincích vychovává - náročnost. I díky této náročnosti hyena zvládá to, co zvládá - a protože není naivní, nikdy se nevyšachuje z kariérních kruhů tím, že by kladla příliš mnoho otázek (nebo jiné otázky než zkrášlující) nebo projevovala více než bonton. Otázky bontonu má zvládnuté dokonale. S laskavostí sobě vlastní navrhne obíranému šéfovi při nesouladu třeba i nějaké příčiny ztrát - daleko od pravdy. Protože vždy projevovala značně narcistickou péči o to, v jakém prostředí musí ona pracovat, bude jí uvěřeno na sto procent. Tolik nad otázkami moderního člověka - má ještě cenu všímat si na svých bližních takových vlastností, jako je licoměrnost a pokrytectví, duševní plytkost? Ano, má. Ale ne každý si to nechá vysvětlit.

A snad ještě proč nevěřím, že by třeba české banky měly kapacity, které by jim případné problém správně zanalyzovaly,vyřešily,napravily: protože je jednak nepozná a protože se k nim špatně chová. Tak například Česká spořitelna: V devadesátých letech měla jednoho excelentního bezejmeného programátora, jenž učinil na své konto z velké slušnosti odpovědnosti a kladného vztahu k práci jako takové analýzu nejen software ale také celého logického a matematického systému. Nalezl logické chyby. Sdělil je svým nadřízeným. Nereagovali. Měli za blbečka. Chodili za nimi velmi dlouhou dobu. Poté provedl pedagogickou akci - založil si konto a po desetníkách vygenerovaných oněmi chybami převáděl na ně peníze, které nikdo nepostrádal, podotýkám – na konto založené dokonce v té samé pobočce, kde pracoval. Pak toto konto předložil jako důkaz chyb svým nadřízeným. Inu - jak říká Kantorek: „No právě že dobré kachny střílejí“. Tento programátor byl okamžitě trestně stíhán a byl prosazen tak exemplární trest, že tuším, že dřepí v lochu dodnes. Je dost dobře možné, že České spořitelně a jiným nechybí nic, ale je dost dobře možné, že bude v budoucnu chybět jejím klientům – třeba ve veřejné části internetu staré seznamy jejích klientů s kontakty, neví se. A je možné, že bankovní klienti (nejen její) si tedy možná budou muset v budoücnu zvyknout. Moc nových prvků v tom pro ně nebude. Schválně udělejte dotazovací akci ve svém okolí, kolik lidí s kartou přišlo o peníze z konta, aniž by si byli vědomi nějaké chyby ze své strany – a jestliže šlo o chybu nevědomou – tedy založenou na neznalosti nových kriminálních praktik, zda se banka zabývala případem jinak než arogantním prohlášením „vaše chyba, za to neneseme zodpovědnost“.Snažila jsem se kdysi ve věci phishingu přicházejícího z @doménanejmenovaneceskebanky iniciovat trestní oznámení. Myslím ale, že už je to dost dlouhá doba, aby byl případ odložen. Ve skutečnosti si myslím, že česká policie nevyvíjí žádnou promotérskou a nátlakovou aktivitu, aby byly vytvořeny lepší expertní mezinárodní policejní skupiny.- a že když nabyla dojmu, že hackeři musí být z cizích a nedobytných zemí, musela věc vzdát – a udělala tak v podstatě bez boje.
Jen ještě hypotéza o příčinách a mechanismech politické korupce: je těžké říci, zda naši politici ve věci radaru zamlčují nebo nevědí, že zamlčují. Je těžké si vysvětlit takové kroky jako utrácení milionů na přesvědčování tak vysokého procenta opačně přesvědčených obyvatel - zejména, když by mělo být každému politikovi jasné, že jej takovéto pochybené počíná připraví o příští vítězství ve volbách či zpochybni již jeho stávající mandát...takže si troufám navrhnout hypotézu následující: politik se o svůj mandát nebojí. Dávno překročil horizont, kdy jeho osobním potřebám dostačovaly peníze za politickou činnost - i jeho nároky a choutky rostou - a také neplatí, že by se nechával korumpovat nevědomky: jeliman není, ač se tak někdy tváří - mnohem větší peníze možná vytříská, když si jako protislužbu vymůže zasvěcení o tom, kudy půjde vývoj dál - za excelentní informace umožňující podstatně vyšší výdělky (v případě Echelonu a HAARPu je možné nahlédnout do modu vivendi jednoho z dětí inciátora projektu DARPy blahé paměti: www.renesys.com/products-services/market-intel/. A také jiný případ: coby drobný přispěvatel k epidemiologii, jenž se poctivě zabývala SARSEM a jenž konstatoval svého času na Oslu: zhruba toto: „vzhledem k vysokému riziku karanténových mohlo být velmi užitečné těmto včas podávat virostatika. Na jiném zdroji jsem uvedla se snahou o co největší sugesci (pro „profesionály jež ještě nyní zhusta předepisují antibiotika na virová onemcnění) nabídla - antivirotika. Existovaly tři zdroje, jimž jsem tuto myšlenku sdělila. Ptačí chřipka se posléze stala příležitostí k byznysu antivirotik-jež jsou vpravdě jen virostatiky. Nejde o detail - jde o virostatika (žádná antivirotika nikde na světě neexistují)- tj. o zastavování množení, nikoliv léčení rozběhlé nemoci. A za ptačí chřipky nebylo ovšem oficiálními kruhy řečeno vše, totiž že je za každých okolností nutno provádět šetření o riskantních kontaktech a přikazovat karantény - jiným lidem by to ani nemělo cenu podávat. A také, že na rozdíl od SARSu nemoc, na kterou bychom onemocněli (tj. mutace) ještě neexistovala a nedalo se předpovídat, jak by vypadala - natož aby byl znám mechanismus jejího množení - tedy množení viru). Ovšem Česká republika nakoupila Tamiflu za 300 000 000. Nezávislý ústní zdroj: podíly na firmě výrobci Tamiflu má Donald Rumsfeld. A perlička na závěr - když byl publikován mechanismus rozmnožování viru SARS, hned první rešeršovací ponor vyemitoval zajímavé virostatikum, u něhož byl slušný předpoklad, že by fungovalo, - a jehož molekula byla velmi podobná acylpirinu (a tedy asi tak nějak podobně výrobně nákladná). Bohužel mne v té době velmi drtilo, že na mé maily, supliky, žádosti o podporu a spolupráci na všechny strany, nepřicházely žádné odpovědi a těch několik málo, které přišly, byly negativní. V tom okamžiku mi došla trpělivost a řekla jsem si chcípni národe a opustila jsem úmysl nechat si nad abstrakt poslat kompletní článek provádějíce složité operace bankovních převodů do zahraničí v cizí měně otravujíc správce databáze nesmyslnými požadavky vypočítat poštovné tuším z Japonska do Čech. Nejinak pozoruhodné je, že nikdo nenapadl ani výkon našeho hlavního hygienika, jenž se nijak neprotivil idei nakoupit Tamiflu (tuším pro celou šestinu národa v prvním kole a pro třetinu v druhém, k němuž zaplaťpánbu nedošlo) – ovšem jen pro tu část národa, co pracuje ve službách státu (a neoficiálně pro elityú– jediný důsledek by byl ten, že tito vyvolení by při prvním poplachu Tamiflu sežrali a šli si pro další, což by jim stejně bylo k ničemu, protože z lidí nezařazených do karantény a neošetřených by se nemoc šířila dále a jednoho by Tamiflu či peníze na ně došly. Jistě pochopíte základní epidemiologický princip: od jistého stupně biohazardu jsou důležitější věci než léky – terénní detektivní práce, zavírající postupně do karantény všechny ty, kteří přišli s nemocným do kontaktu, roušky na veřejnosti, omezování hospodářského života, byť by se do toho nikomu nechtělo. Čím preciznější a rychlejší práce, tím méně hospodářských a lidských ztrát. V Americe to sborÿ dobrovolných hasičů věděly hned a do Číny se za epidemie SARS vypravili pracovat. V Čechách nám tyto principy dosud nebyly ani vysvětleny. A tolik též o vysokém etosu a vysokém smyslu pro to, co je užitečné a správné, jedné další sociální skupiny posmívané a částečně opovrhované "intelektuály" a vzdělanci pro svou údajnou primitivnost.
A také o tom, čím se liší američtí hasičtí dobrovolníci od normální society - nepodlehli hédonismu, jenž způsobil tento efekt: již není vhodné, to co je správné, naopak za správné je vydáváno to, co se hodí.To jen náhodou, kdybyste chtěli vědět, proč tolik věcí "nejde". Autorem citátu a poznatku je Giacinto Auriti.
Poznámka: opravit blog – totiž tento příspěvek na bioranger.root.cz se nepodařilo. Zpočátku se nedařilo zrušit i gramaticky závadnou verzi. Pak byly pochynosti, zda dokáži zvládnout systém, který se tváří jednoduše – ale nechce vůbec zaznamenat novou zkopírovanou verzi. Když jsem usoudila, že by nemuselo jít o moje osobní nedostatky (já znám jen Pascal, četla jsem HTML a i třeba v Excelu netuším, jak naprogramovat algoritmus pro zaokrouhlování peněžních údajů) – zkusila jsem něco nečekaného – experimentaci. Stránka zčernala a dozvěděla jsem se v angličtině „Matrix tě má. Nedopusť, aby se to znalo znovu. Následuj bílého králika. Go back.“ A tak protože minulý pisálek uvádějící mezi laické čtenáře slovo Raytheon jednu kapitolu nazval králičí dírou – což vpravdě bylo jeho kariérní vytažení do levlů úžasné prachiády – zprostředkované státními bezpečnostními složkami Ameriky – - skvělá práce a prachy za nïc. Problém byl, že se začal nudit. Takže mne napadá oplatit vtipálkovi žert a poslat tento příspěvek také našim bezpečnostním analytikům Balabánovi a Raškovi. Schválně – co to udělá? Odmění mne?
Zhlédnuto 2148 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press