Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Jaké jsou Boží vlastnosti? Jaký je Bůh?

martin maly, 8.2.2012
Biblické reference jsou velmi důležité, protože bez autority Bible která je obsažena v článku by tento článek nestál za víc, než jako kterýkoliv lidský názor, často hrubě zkreslující chápání Boha.

Poznat můžeme jedině to, co se Bůh rozhodl o sobě zjevit. Jedna z Božích vlastností nebo charakteristik je „světlo“, což znamená, že On sám zjevuje informace o sobě samém. Stvoření, Bible a Slovo, které se stalo tělem (Ježíš Kristus) nám pomáhají poznávat, kdo vlastně Bůh je.

Začněme tím, že Bůh je našim Stvořitelem a my jsme součástí Jeho stvoření. Bůh řekl, že stvořil člověka ke svému obrazu. Člověk stojí na nejvyšším stupni stvoření a má nad ním vládu. Stvoření bylo poskvrněno „pádem“, ovšem stále nese pečeť Jeho díla. Když pozorujeme nekonečnost, složitost, krásu a řád stvoření, můžeme vidět alespoň částečně, jak úžasný je Bůh.

Zmínka přinejmenším o některých Božích jménech nám může pomoci při hledání Božích vlastností. Tady jsou:

Elohim – Silný, Božský
Adonaj – Pán, ve smyslu vztahu Pána a služebníka
El Eljon – Nejvyšší, Nejmocnější
El Roi – Mocný, který všechno vidí
El Šaddai – Všemocný Bůh
El Olam – Věčný Bůh
JHWH – Pán „Já Jsem“, což znamená věčný, sám ze sebe existující Bůh.

Budeme teď pokračovat zkoumáním dalších Božích vlastností; Bůh je věčný, což znamená, že je bez začátku a bez konce své existence. Je nesmrtelný, nekonečný. Bůh je neměnný, což znamená, že se jej netýkají žádné změny; tj. Bůh je absolutně spolehlivý a důvěryhodný. Bůh je nesrovnatelný, což znamená, že žádný není jako On v díle i v bytí; není mu rovného, a On je dokonalý. Bůh je nepostižitelný, není možno jej dokonale probádat a pochopit.

Bůh je spravedlivý, což znamená, že všichni jsme si před Ním rovni, žádného neupřednostňuje. Bůh je všemohoucí, což znamená, že má absolutní moc; může dělat všechno, co se rozhodne udělat, Jeho skutky budou vždy v souladu s ostatními Jeho vlastnostmi. Bůh je všudypřítomný, což znamená, že je přítomen všude a v každé chvíli. To však neznamená, že Bůh je všechno. Bůh je vševědoucí, což znamená, že zná minulost, přítomnost i budoucnost, ví dokonce, co si myslíme v každé chvíli, a protože všechno ví, Jeho spravedlnost bude vždy dokonalá.

Bůh je jediný, což znamená, že není jiného Boha, ale také to, že On je jediná bytost, která dovede uspokojit nejhlubší tužby a potřeby našeho srdce a jedině On je hoden našeho uctívání a oddanosti. Bůh je spravedlivý, což znamená, že neodpustí žádný špatný skutek; pro Jeho spravedlnost a právo museli být naše hříchy vloženy na Ježíšova ramena a Ježíš musel projít Božím soudem, aby naše hříchy byly odpuštěny.

Bůh je svrchovaný, což znamená, že je suverénní a nic z Jeho stvoření, vědomě nebo podvědomě nemůže zmařit Jeho záměry. Bůh je duch, což znamená, že je neviditelný. Bůh je trojjediný, což znamená, že je ve třech osobách, které jsou stejné ve své podstatě, moci i slávě. Všimněte si, že v první z následujících citovaných pasáží Písma, výraz „jméno“ je v jednotném čísle, i když se jedná o tři osoby – „Otec, Syn a Svatý Duch“. Bůh je pravda, což znamená, že je v dokonalém souladu se vším, čím je, a zůstane stejným, neporušeným a není u něj lži.

Bůh je svatý, což znamená, že je oddělený od vší nemravnosti a Jeho hněv je namířen proti hříchu. Bůh vidí všechno zlo a Jeho hněv je namířen proti zlu; Písmo obvykle uvádí oheň spolu s Boží svatostí. Bůh je popsán jako vše spalující oheň. Bůh je milostivý – toto obsahuje Jeho dobrotivost, laskavost, milosrdenství a Jeho lásku – což jsou slova, které alespoň částečně vystihují Jeho podstatu. Kdyby nebylo Boží milosti, zbylé Boží vlastnosti by vylučovaly jakýkoliv přístup člověka k Bohu. Naštěstí tomu tak není, neboť On touží znát každého z nás osobně.
Zhlédnuto 1018 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press