Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

"Opatrný souhlas" vlády s radarem

Letošní poslední Magazín MF Dnes (27.12.2007/číslo 52) nese titul Speciál 2007, Ročenka. Je to „silvestrovské“ číslo, ale vážně míněné, zkrátka retrospektiva celého roku. Na stranách 44-45 najdeme článek s prvoplánově výstižným titulkem Bojíme se radaru. Fotka přes obě stránky je taky dobrá: bigboard iniciativy Ne základnám, na kterém Uncle Sam říká „Já chci svůj RADAR, ať se vám to líbí nebo ne!“. Takže alespoň bezplatná reklama, když těch tabulí není tolik, aby je mohli vidět všichni (čtenáři magazínu).

Fotka zabírá většinu plochy, a tak asi proto v textu „nezbylo místo“ na některé podstatné události. Je zmíněn 17. listopad, kdy „Na Václavském náměstí v Praze protestovalo proti výstavbě radaru na dva tisíce demonstrantů“. Demonstrace z 26. května a 4. června zmíněny nejsou, chybí i červnová návštěva G. Bushe, který u nás o radaru jednal (!). Pravou perlou je ošem podtitulek článku: „Americká žádost o výstavbu radaru Čechy zaskočila. Vláda je opatrně pro, obyvatelé ostře proti.“ Výstižná je snad první věta, zaskočeni jsme byli. V té druhé není pravda nic. Tvrzení, že jsou obyvatelé „ostře proti“ nevystihuje skutečnost, že asi 30 procent obyvatel je dost ostře pro, zatímco proti je zbývající převážná většina. Ovšem, že Vláda ČR je „opatrně pro“, to je vrchol demagogie. Tedy nekritická podpora americké žádosti od první tiskovky den po jejím obdržení, Schwarzenbergovy výroky jdoucí proti programu strany, která ho do vlády vyslala, Vondrův lobbying pro radar v samotných USA, Parkanové vlezlá písnička, Topolánkovo arogantní odmítání parlamentní debaty, to jsou projevy „opatrného“ souhlasu? Nebo jsou to jen projevy jednotlivců, a vláda jako těleso jedná jinak, diplomaté mezivládní jednání s USA nějak sabotují? Jak by mělo vypadat „pro“, aby nebylo „opatrné“?

Co když je podle MF Dnes chybou, že naše vláda s Američany vůbec jedná o SMLOUVĚ? Nebyl by lepší zákon, jednostranně přijatý parlamentem ČR, aby se Kongres USA nemusel obtěžovat? (Analogie by tu byla. Postupovala tak Špidlova vláda, když v roce 2002 pořádala v Praze summit NATO a šlo o to umožnit americkým stíhačkám, aby po několik dní pomáhaly střežit vzdušný prostor ČR. Američané si vzpomněli pozdě, ale náš parlament se mohl přetrhnout, aby zákon ve zkrácené lhůtě schválil.) Zpočátku se nás přece snažili přesvědčit, že jde „jen“ o nevinný radárek. A zástupce šéfredaktora MF Dnes V. Buchert nedávno napsal, že o umístění radaru by neměli žádat Američané nás, ale my je! Máme se tedy na co těšit, alespoň co se mediální pseudoreality týká.

Článek vyšel v Britských listech 31.12.2007
Autor provozuje ekologický portál www.sustainable.cz
Zhlédnuto 2093 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press