Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Ucho II.

Jindřich Štoček, 1.12.2007
Veškeré telefoní rozhovory jdou přes digitální ústředny, v reálném čase se vyhodnocují a případně posílají analitikům. Již dávno se nehlídají pouze klíčová slova jako „prezident“, „bomba“, nebo „dýně“ :-), nýbrž se automaticky vyhodnocuje již přímo význam celých větných spojení a rozhovorů. Zároveň se vše archivuje, další zpracovávání těchto údajů je nasnadě - vytváření „lustračních“ databází a podobně. Kapacity dnešních datových úložišť rostou dost rychle na to, aby vše bylo možné ponechat zaznamenané „na věčné časy“. Což je také velmi pravděpodobné.
Jakožto, pravda sporadicky, ale přece aktivní člen nézáklaňáckého hnutí jsem zcela jistě „na seznamu“, proto jsem s klidem dal těm chlápkům své telefonní číslo,… už nezavolali, škoda chtěl jsem jim dát DVD s dokumentem „Duch Doby“ :-).
Baví mě představa, že se někdo zabývá těmi nesmysli, které do „éteru“ pouštím, přesto je myslím dobré být rozumný, nazraje-li situace, kdokoli může být označen za teroristu, mohli bychom se vrátit do skvělých časů pálení čarodějnic. Zřejmě o to jde, abychom byli „rozumní“ a nevybočovali z řady.
Telefony pochopitelně nejsou jediné sledované komunikační cesty, internet je médium, kde se přímo nabízí archivace každého stisknutí klávesy v našem oblíbeném vyhledávači (ať je to kterýkoli). Tyto data jsou předmětem obchodních zájmů, tajné služby k nim mají přístup, alespoň by měli mít, vždyť je to náplň jejich práce,… odhalovat a uchovávat tajemství :-) (jiná otázka je, v čím zájmu tak činí). Správně tušíte, nic takového jako anonymita na internetu neexistuje. Už proto, že každý jeho uživatel používá „MAC“ adresu, která jej v síti zcela jednoznačně identifakuje :-).
Kdyby mi nebylo naprosto lhostejné, „kdo mě poslouchá“, možná by mě tyto skutečnosti znepokojovali. Současné prostředky špionáže jsou nepochybně za hranicemi naší představivosti, nicméně těch, kteří tyto věci provádějí bude vždy méně, než těch, kterým "je a bude nasloucháno". Nepodceňujme však technologii, ani vynalézavost těch, kteří jí zneužívají.
Neustálé zdokonalování zejména analytických systémů umožní vytvoření společnosti kde doslova každý krok bude nejen potenciálně monitorovatelný (tak tomu je již řadu desetiletí), ale také skutečně monitorován. Centrum prahy je natolik prošpikovávané kamerami, že filmaři z Hollywoodu točící další krvák kamery brzy nebudou potřebovat. Pro policejní stát existuje pečlivě budovaná infrastruktura. Pravděpodobně se začne čím dál tím více využívat, jakmile lhostejnost lidí k problémům začne ochabovat.
Amerika bude zřejmě první, kde se budou implantovat monitorovací čipy rovnou do lidí. (u nás máme všichni čipy s biometrickými údaji v evropských pasech, polohu takového čipu je možné zaměřit družicí.
Nejlepší na tom je, že tohle všechno si přejeme, přejeme si být špehováni. (kdyby ne, začali bychom se proti tomu bouřit, že? :-).
Přes to všechno se domnívám, že se již blýská na lepší, nebo alespoň jiné časy. Tyto technologie se rozvíjejí právě proto, že se všeobecně ve všech vyspělých zemích vlády snaží zvládnout narůstající nepokoje, které působí současný tržní systém, který tak jak je nastavený je neslučitelný se svobodou slova a demokracií. Zřejmě by nebyl problém vytvořit „občanskou společnost“, ve které by hlas nás všech byl rovnocenný, nebo alespoň by byl slyšet, o to totiž v demokracii jde. Jenže to by mocní přestali být mocní, zřejmě nevidí důvod přestat být něčím, co je zrovna baví. Tak nám chystají krveprolití, jen aby nepřišli o svou zábavu. Jenže lidí, kteří berou srandu jako vážnou věc začíná přibývat. Čím větší boudy budou na nás mocní šít, tím více lidí bude chápat, že z nás akorát dělají blbce,… Jsou jisté naděje, že ty parazity pošleme i s jejich raketami rovnou do…
A jestli se jim přeci jen podaří spustit třetí světovou, až vylezou ze svých krytů, přeživší je umlátí klackama :-)
Zhlédnuto 1306 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press