Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Radaryrakety a důvody pro základnu

Jaroslav Vedral, 28.10.2007
K dnešnímu špatnému počasí přidávám alespoň něco na pobavení. Po přečtení všech bodů (důvodů pro základnu) na stránkách www.radaryrakety.cz jsem dospěl k názoru, že cíl "pobavit lidi" tyto internetové stránky opravdu splňují.
Postupně je budu od posledního k prvnímu představovat:
-"Možnost zabránit nechtěnému vypuknutí rozsáhlého válečného konfliktu v důsledku neúmyslného nebo neautorizovaného odpálení rakety."-velice mne rozesmála slova "neúmyslného" a "neautorizovaného"; nic přece takového neexistuje! A pokud ano,tak tím nepřímo označuji vrchního velitele a armádu za diletanty v jakékoli dnešní společnosti; dokonce připouští,že je to i všude možné!
-"Rostoucí agresivita Ruska a úpadek tamní demokracie."- co se myslí slovem agresivita? To,že se obnovilo létání strategických bombardérů(víme my, jak létají ostatní země?) nebo testy nových zbraní(kolik jich USA dělají?)? "Úpadek demokracie"- to snad může prohlásit jen úplný hlupák,který vůbec nezná historii Ruska. V Rusku do r.89 žádná demokracie nebyla a za posledních 18 let se jí snaží vybudovat(což se jim na rozdíl od jiných zemí velice daří).Stačí si porovnat pár ekonomických ukazatelů a projít sociologické průzkumy.
-"Jaderný a raketový program Íránu."- stejné jako bych napsal,že se bojím jaderného a raketového programu Číny nebo Pakistánu. Obojí tu je a nikdo nemrkne ani koutkem oka. Proč se nikdo nebojí jaderných zbraní a raket v Izraeli?!?
-"Nemožnost vybudovat v dohledné době obdobný funkční protiraketový systém v rámci NATO."- to může snad prohlásit jen lobbista za americkou výzbroj. Slovo "funkční" je zatím neprokázané. "Nemožnost" neexistuje, vše se řídí otázkou:"Chci to a mám na to?"
-"Rychlý rozvoj raketových technologií a šíření zbraní hromadného ničení."- tím asi chtějí říci:"ČÍM VÍCE ZBRANÍ,TÍM LÉPE!". Asi nejhezčí bod na zasmání. Jen aby to nedopadlo jako s těma "kroupama z Essenu".
-"Neúčinnost strategie vzájemného odstrašení v případě teroristů a dalších nestátních aktérů či iracionálně jednajících útočníků.- přiznám se ,že tuto formulaci jsem nepochopil. Ale pokud myslí "rakety,radary jsou proti teroristům" ,pak se tomu člověk opět musí zasmát. Válka v Iráku a Afghánistanu je toho důkazem.
-"Snížení vyděračského potenciálu případných nepřátel Západu vybavených balistickými raketami."-tím ale sami přiznávají,že existuje i vyděračský potenciál případných nepřátel "Východu" vybavených balistickými raketami.
-"Posílení euroatlantické spolupráce mezi Evropou a USA."-to v současnosti nemůže nikdo vyvrátit ani dokázat.
-"Zvýšení bezpečnosti střední a severozápadní Evropy, kterou bude základna přímo chránit, tzn. i České republiky."-opět těžko dokazatelné tvrzení.
-"Nepřijatelnost alibistického postoje, že se o naši obranu nakonec stejně postará někdo jiný, nebude-li základna vybudována na našem území."-tím také prohlašují,že naše armáda, min.obrany, evr. orgány NATO nejsou schopné bezpečnost Evropy zajistit bez USA nebo se o ni sami vůbec nestarají!
Na co tedy tyto instituce vlastně máme? Při způsobu prezentace Vlasty Parkanové bych odpověděl na... .
Zhlédnuto 1488 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press