Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Je ČSSD skutečně pro letiště Václava Havla?

lubomir Man, 28.12.2011
Z novinek v Dobrém ránu na ČT jsem se dověděl, že špičky ČSSD jsou pro přejmenování pražského letiště na letiště Václava Havla. Ta zpráva mě zdrtila. Až dosud jsem se totiž domníval, že pro ČSSD je jakýmsi světlem či majákem, za kterým je třeba kráčet, životní i politický odkaz našeho prvního prezidenta T.G. Masaryka, a nepovažoval jsem proto za možné, aby se tatáž ČSSD postavila za někoho, kdo proti tomuto odkazu zcela jasně žil i jednal, a tento odkaz ve skutečnosti bořil, seč mu síly stačily. Cožpak ony špičky ČSSD nezaznamenaly, že Masaryk např. považoval Slovanstvo za matku Čechů i Slováků, že Slovany, zvlášť ty z jihu Evropy z celého srdce miloval, zatímco podle Havla to byly vždy, všude a za všech okolností právě jen slovanské národy, jmenovitě pak Rusko a Srbsko, které stály za všemi zločiny i strázněmi, kterými Evropa v posledních letech prošla? Cožpak už přešlo v zapomenutí, že V. Havel nikdy (pokud si pamatuji), nevyjádřil Rusku vděčnost či aspoň jen uznání za to, že porazilo Němce a zbavilo nás tak nástupnictví po židech v kremačních pecích osvětimského koncentráku, ale naopak nacházel na Rusku, ať už socialistickém či kapitalistickém, jen hnidu za hnidou, a to tak umanutě a nespravedlivě, jak by to snad činil - kdyby přežil - snad už jen Josef Goebbels.? Cožpak si špičky ČSSD nepamatují, s jak nenávistným protisrbským zanícením probojovával V. Havel (proti názoru pověřence OSN pro Balkán J. Dienstbiera st.), ustavení samostatného Kosova, či jak horoval za letecké boření Bělehradu, překrývaje to fíkovým listem svého proslulého"humanitárního bombardování? Toho Bělehradu, ve kterém se jako v jediném městě na světě konaly v pro nás tragických letech 1938 a 1968 masové manifestace na naši podporu, a v onom datu prvním zde dokonce desetitisíce Srbů podepsaly svůj závazek branné pomoci smrtelně ohroženému Československu? Byli jsme tehdy za tuto jedinou podporu, které se nám dostalo, nesmírně vděčni, vděčně by ji vnímal i T. G. Masaryk, kdyby ještě žil, ale V. Havel ve zpětném pohledu tuto vděčnost Srbům, jak je ze shora řečeného zřejmé, nesdílel ani v nejmenším- spíš jako by v ní viděl víc srbský vroubek než zásluhu. A aby pak už nebylo ani sebenepatrnější mýlky na kterou stranu jeho srdce bije, namlouval národu, že naše předválečná láska k Jugoslavii vůbec nepatřila Srbům, ale Chorvatům. Tedy těm, kteří pak společně s Němci pochodovali na Stalingrad.
Vysvětlení pro tyto jeho postoje jsou dvě a obě jsou. řekl bych, prekérní. Buď V. Havel hleděl ve zpětném pohledu na tehdejší obranu naší země proti Hitlerovi (a to v tom lepším případě), nezúčastněně, čili tak, jak by na ni hleděl, dejme tomu, obyvatel Tichomořských ostrovů, anebo řešení naší situace víc než v obraně viděl v "ochraně", která k nám skutečně 15. března 1939 na německých holínkách připochodovala. Výborné vztahy Havlových s německými okupanty takovouto možnost, bohužel, nevylučují. Vůbec si v téhle spojitosti myslím, že kdyby V. Havel nemusel přece jen brát ohled na převažující mínění našich lidí a mohl tak otevřeně říct, co si o předválečném, válečném a poválečném vztahu Češi - Němci, respektive o válečném vztahu Německo - Rusko skutečně myslí, přecházel by nám všem zrak i sluch.
Nejde ovšem jen o tohle. Vždyť Havel byl Masarykovým protikladem téměř ve všem. Cožpak Masaryk neprohlásil, že " náším programem budiž Tábor!", což znamenalo jasný odklon jak od šlechty tak od katolického kléru, za které by naopak V. Havel cedil krev? Cožpak Masaryk neprobojovával zásadu, že volný přístup ke školnímu vzdělání( a to i univerzitnímu), a stejně tak i k zdravotní péči musí mít chudí stejně - a stejné - jako bohatí, zatímco V. Havel nevydal ani hlásku, když se pod pravicovou vládou začalo jak naše školství tak zdravotnictví dělit na větve pro majetné a nemajetné? O vztahu Masaryka ke Slovákům je zbytečné mluvit. zato Havel zamířil svou první cestu v úřadu prezidenta nikoliv na Slovensko, jak to tehdy téměř všichni Slováci i Češi očekávali. jak to dále vnitropolitická situace republiky enormně vyžadovala i jak ho o tento směr úpěnlivě prosil vedoucí jeho poradců M. Šimečka, ale do Německa, a značnou měrou tak přispěl k pozdějšímu rozpadu stěžejního Masarykova díla - to je Československé republiky.
A tak nevím. Chce Masarykova strana, jak se jí kdysi říkalo, mít skutečně v Praze letiště Václava Havla?

V Ý Z V A

Vážení přátelé,

Skupina našich občanů kolem producenta Fera Feniče činí v těchto dnech důrazné a téměř všemi médií agitované kroky, směřující k přejmenování pražského letiště na letiště Václava Havla. Nejúčinnější pákou k prosazení tohoto požadavku má zřejmě být sběr elektronických podpisů pod předmětnou přejmenovávací výzvou, kterých se do dnešního dne shromáždilo necelých 80 000. Což není vůbec oslňující počet vezmeme-li v úvahu, jak široce a tvrdě je celá akce probubnovávana médii, jak poměrně dlouhý čas už odplynul od jejího vyhlášení, i jak jednodušší je elektronické odkliknovávaní výzvy ve srovnání např. s podpisy na petičních arších, jak ji před několika měsíci s výzvou k odstoupením Nečasovy vlády zorganizovali sociální demokraté, a bez nejmenší pomoci médií (a též bez nejmenšího kýženého výsledku), na ní sebrali nikoliv 80 000, ale hned 91 000 podpisů.
Což mě vede k následující úvaze. Není občanů, kteří nesouhlasí s přejmenováním pražského letiště víc než těch, kteří se k přejmenování hlásí? A nebylo by tedy logické i demokratické, aby - než se věc definitivně rozhodne - se tohle zjistilo a spočítalo, a předešlo se tak tomu, aby třeba menšina (což jistě nechce ani pan Fenič), převálcovala většinu, která, než vzlétat z letiště Václava Havla by raději zůstala sedět doma? Zjistit se to dá jediným způsobem: Je-li zde výzva za přejmenování letiště, je třeba vyhlásit výzvu opačnou - to je proti přejmenování. Pak se uvidí.
V té souvislosti se obracím s prosbou na ty naše čtenáře či přispěvatele, kteří by byli schopni poskynout této protipetici instucionální či skupinový základ a uvést ji pak elektronicky v život tak, aby byla použitelná a splnila úkol, o kterém píši. Předem Vám mnohokrát děkuji - za všechny skutečné demokraty v naší zemi.

S radostí oznamuji, že petice proti přejmenování pražského letiště už existuje a je možno ji podepisovat na:
info@petice24.com/proti přejmenování letiště ruzyně na letiště v.havla
Zhlédnuto 1311 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press