Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Lubomír Man se ptá ministra Zaorálka na Kyjev

lubomir Man, 2.3.2015
Lubomir Man žádá od ministra zahraničí ČR Lubomíra Zaorálka vyjádření k jeho pobytu v Kyjevě
Spisovatel Lubomír Man se obrátil na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka dopisem, obsahujícím otázky, týkající se jeho účasti na tzv. Pochodu důstojnosti, konaného na oslavu Vítězného Majdanu 22. února t.r. v Kyjevě. Přinášíme jej v plném znění s tím, že dopis je ve značné části koncipován podle údajů z textu podobné žádosti, jež ve stejné záležititosti poslal Ján Čarnogurský slovenskému prezidentovi A Kiskovi a kterou 23. února t.r. zveřejnil portál www.vasevec.cz
Manův dopis uvádíme v plném znění:
Vážený pane ministře zahraničí,
V neděli 22. února jste se jako představitel vlády ČR zúčastnil v Kyjevě oslav prvého výročí změny ukrajinské vlády pod tlakem událostí na Majdanu. Vaše návštěva měla vyjádřit souhlasný postoj české vlády k událostem na Majdanu před rokem. Jako občanu České republiky mi není lhostejné, k jakým mravním a politickým zásadám se český ministr zahraničí hlásí při reprezentování svého státu. Prosím proto, abyste mi podle zákona č. 106/1999 S.B., aktualizovaném 15. 1. 2015 o svobodném přístupu k informacím, podal následující Vaše vysvětlení:
Zda jste při rozhodnutí účastnit se oslav v Kyjevě měl k dispozici údaj o zveřejněném telefonickém rozhovoru estonského ministra zahraničí Urmosa Paeta se zplnomocněnkyní EU pro zahraniční záležitosti Catherine Ashtonovou z února minulého roku, ve kterém ministr Paet mluví o tom, že střelce, zabíjející lidi na Majdanu, najal představitel tehdejších demonstrantů?
Zda víte něco o vyjádření lékařky z Majdanu Olhy Bohanetecové, že charakter zranění demonstrantú i vládních policistů dokazoval použití stejných zbraní?
Zda jste před odjezdem do Kyjeva měl k dispozici relaci německé televize ARD přibližně z podzimu minulého roku, že se na Majdanu pálilo z budov, zvláště pak z hotelu Metropol, které měli v držení demonstranti?
Zda jste měl k dispozici relaci britské televize BBC z pera redaktora Gabriela Gatehouse, ve které zhruba před třemi týdny vypovídal muž, vystupující pod jménem Sergej, že on sám z budovy konzervatoře, nacházející se v rukou demonstrantů, střílel do řad zasahujících policicistů s tím, že jej touto střelbou pověřil muž z okruhu tehdejšího prvního podpředsedy ukrajinského parlamentu?
Zda jste se zajímal, z jakých zdrojů, zda z místních, či zahraničních, jmenovitě pak zda nikoliv ze zdrojů USA, se financovalo bezplatné stravování tisiců demonstrantú na Majdanu?
Zda jste jste se zajímal, proč byli k léčení do ČR přepravováni z Kyjeva jen zranění z řad protivládních demonstrantů a nikdo ze zraněných policistů, třebaže ti se dle vládního rozkazu nesměli v prvních dnech nepokojů demonstrantům bránit, byli demonstranty tlučeni železnými tyčemi do hlav, byli zapalováni, zranění a v ohni padali k zemi, jak dosvědčovala řada televizních záběrů na internetu?
Otázka souhrnná k otázkám předcházejícím pak zní takto:
Jak jste shora uvedené informace vyhodnotil pro politickou vhodnost Vaší účasti na oslavách v Kyjevě, když mezi jejich organizátory byli právě lidé důvodně podezřelí z účasti na zorganizováni střelby na Majdanu před rokem?
Dále, když dovolíte, by mě zajímalo:
a) Zda jste se během návštěvy v Kyjevě zajímal o výsledky vyšetřování střelby na Majdanu?
b) Zda jste se během návštěvy v Kyjevě zajímal o viníky vraždění lidí před Domem odborů v Oděse dne 2. května m. r. s podotázkou, proč proti tomuto vraždění nezasáhla ukrajinská policie a proč vrahové nebyli dosud potrestáni?
c) Jak jste při přípravě návštěvy Kyjeva i během ní vyhodnotil fakt, že prvá vláda A. Jaceňuka se dostala k moci 22. února m.r. na základě porušení dohody uzavřené mezi tehdejším prezidentem Janukovyčem a zástupcem demonstrantů (mezi nimiž byl i A. Jaceňuk), z předchozího dne, a to za účasti ozbrojenců z řad demonstrantů, kteří vnikli do parlamentu nezákoně i na základě porušení tehdy platné ukrajinské ústavy?
Za Vaše laskavé odpovědi příp. i další informace Vám budu velmi vděčný a děkuji za ně.
Lubomír Man, spisovatel, člen společnosti Oxford Encyclopedia
V Ostravě 2. března 2015
Zhlédnuto 819 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press