Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

USA vydírají Iráčany

Lukáš Lhoťan, 7.6.2008
„USA vydírají Iráčany zmrazením miliard dolarů“, takto zní název článku, který jsem objevil v celostátním vydání Deníku. Nejprve jsem byl udiven skutečnosti, že i v českých mediích již dochází k zchlazení euforické představy o morální nadřazenosti vlády USA.

Cela kauza s chováním vládnoucí elity USA vůči Iráku a ochotou použit jakékoliv prostředky k prosazení svých cílu mne vede k zamyšlení. Zamyšlení o dvou aspektech chováni dnešní americké vlády.

Byly doby kdy USA byly vnímané ve světě jako symbol svobody a možností uspět jen díky vlastní píli a talentu – toto je nezpochybnitelný fakt, bohužel v posledních desetiletích dochází k zásadní proměně mentality americké vládnoucí třídy a z kdysi opěvovaného symbolu svobody se v očích prostých obyvatel světa staly USA symbolem zla a nerespektováni práv slabších. Jako by se v tomto případě potvrdila stará pravda o tom, že „moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně“.

Druhé zamyšlení je pro mne ještě složitější. Jak to vlastně je s tou křesťanskou morálkou, kterou se ohání současný prezident Bush? Je součásti této „křesťanské“ morálky i mučení, teror a vydíráni? Bohužel obávám se, že americké vedení se nechalo opit pocitem absolutní moc a ve své logice se začalo řídit heslem, že „účel světí prostředky“, ale toto uvažováni je bližší pohanským Římanům než Kristu. Ten kdo nejvíce utrpí, díky takovému to chováni vlády USA, nejsou ti kdož se tak chovají, ale utrpí tím pověst a obraz západu, USA a křesťanského světa v očích těch druhých. Je pak tak těžké pochopit, že chudí a slabí se začínají obracet k Rusku a Číně jako jediné možné ochraně před silami zla?

Nevím jak dopadne vydíráni ze strany USA vůči iráckému obyvatelstvu, ale již dnes vidím, že dochází k přehodnocováni pohledu na chováni a roli USA i mezi Evropany. A může se pak někdo divit tomu, až přijde den kdy se Evropa definitivně odkloní od USA? Uvidíme jestli se něco změní s novým americkým prezidentem a Iráčané? Vypadá to, že ti jen utekli z deště pod okap.
Zhlédnuto 1422 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press