Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Chybějící otázka jednoho průzkumu

Miloš Hlávka, 10.6.2008
Není to tak dávno, co si naše - opravdu naše? - vláda objednala svůj vlastní výzkum veřejného mínění, jak že to s tím názorem na ten radar doopravdy je, když agentury, které to dělají bez objednávky na své triko, pořád vykazují tak neuspokojivé výsledky. A aby ty výsledky byly opravdu co nejpřesnější, výzkumníci se pokusili zasadit je do souvislostí.

I zeptali se napřed občanů, zda by republika měla něco dělat pro bezpečnost (už nevím čí, či jak přesně ta otázka byla formulována), zda existují nějaké hrozby, a tak dále, až se skoro nakonec přece jen dostali k jádru pudla: Když už jste odpověděli na tohle všechno, milí respondenti našeho skvělého výzkumu, jste i pro ten radar?

A lidé odpovídali. A podíl odpovědí NE (oproti předchozím výzkumům) poklesl, i když pořád ještě zřetelně překračoval padesát procent. Proto bylo potřeba přistoupit ještě k otázce poslední: "A pokud tady bude radar umístěn, smíříte se s tím?" A vida, konečně převážily odpovědi ANO!

U Topolánků asi bouchaly zátky šampusů, i když se ozvaly hlasy, že takto postavená anketa je poněkud zmanipulována. Zmanipulována? Ale ale, o jaké manipulaci je zde řeč? Což každý nemohl odpovědět podle svého vlastního svědomí? To, že téma pojednáme - ehm - v širších souvislostech, kdo to může mít udatným průzkumníkům nebo objednatelům průzkumu za zlé, že?
Nebo že by byl zmanipulován náhodný výběr respondentů? To asi ne, to (například "náhodný" výběr respondentů z řad občanů právě vycházejících z hlavního sídla ODS) by si žádná agentura na triko nevzala, protože po takovém "výzkumu veřejného mínění" by mohla rovnou vyhlásit bankrot (pokud by se promptně nerekvalifikovala na kabaretní soubor).

Tak jaká manipulace? I když... Nějak mi v tom seznamu otázek jedna chyběla. Buď nebyla vůbec položena nebo odpovědi nebyly zveřejněny. Ta otázka by byla symetrická k té posledně položené a zněla by asi takto:
"A pokud zde radar NEBUDE umístěn, smíříte se s tím?"
Schválně - jakpak by asi vypadaly odpovědi na takto položenou otázku?
Zhlédnuto 1210 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press