Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Zajímavá fakta pro podporu referenda

František Stočes, 8.2.2008
Ukazuje se, že se dostatečně velký kolektiv může rozhodovat lépe než ti nejbystřejší a nejschopnější z něj. Tuto schopnost lze využívat ve výzkumu i v byznysu. Dobrým příkladem jsou třeba kapitálové trhy. „Chytrý dav“ investorů je indikátorem toho, jakou mají ty či ony společnosti hodnotu. Ovšem dav investorů může lehce „zhloupnout“: a to, když se nechá zmanipulovat zavádějícími informacemi nebo chováním části trhu. Vede to pak k investorským bublinám, jako byla ta internetová. A v jejich důsledku může hodně lidí prodělat hodně peněz.
Jaké podmínky je nutné splnit, aby byl dav „chytrý“? Podle Surowieckého musí jít o dostatečně velkou skupinu lidí, kteří mají různé názory a zkušenosti, sami si opatřují fakta, a kteří přemýšlejí i rozhodují se nezávisle. A pak musí existovat mechanismus, jak jejich názory na konkrétní věci zjistit a vyhodnotit.
To jsou důležité postřehy. Mimo jiné dokazují, proč třeba selhávají manažerské nebo vědecké týmy, které ze svého středu vypudí lidi s odlišnými názory. Nezávislost a pestrost názorů je pro zdravou společnost důležitější než schopnosti jejích vůdců. A to i těch moudrých.

Celý článek novináře Miloše Čermáka, Co potřebujeme? Moudrý dav je

http://www.lidovky.cz/co-potrebujeme-moudry-dav-09i-/ln_noviny.asp?c=A070726_000038_ln_noviny_sko&klic=220540&mes=070726_0



ZDE
Zhlédnuto 1356 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press