Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Strana zelených dala přednost radaru před Švejnarem

František Stočes, 17.2.2008
Interview z Práva

(Hledám způsob, jak zvolit Jana Švejnara, tvrdí Vojtěch Filip. 15.2.2008, Právo, V. Filip, A. Kramer)
KSČM žádnému nátlaku neustoupí… a už vůbec ne ve své hlavní prioritě!
* Což je?

Zabránit vybudování americké radarové základny na území České republiky. To je pro nás absolutně klíčová záležitost, protože ten radar odmítají tři čtvrtiny všech občanů.

* Já ho odmítám taky, ale jestli to chcete i po panu Švejnarovi, po tom, co se vyjádřil, že je pro radar, tak po něm chcete, aby ze sebe udělal hadr.

My to nechceme po něm. Když pan Švejnar stojí pevně za svým názorem, tak to respektujeme; koneckonců to není věc, o níž rozhoduje prezident. Chceme to po stranách, které po nás chtějí, abychom volili jejich kandidáta. Vyzýváme ČSSD a Stranu zelených: podepište s námi dohodu o tom, že společně zablokujeme tu bilaterální smlouvu se Spojenými státy, která se teď vyjednává a která nemá nic společného s našimi závazky vůči Evropské unii ani vůči NATO! Když to uděláte, můžeme se bavit o kandidatuře Jana Švejnara.

* Moment – rozumím správně, že radar, který by byl součástí protiraketového systému NATO, vám už nevadí?
Samozřejmě vadí, ale teď chceme zabránit aspoň tomuto.

* V tom případě nechápu, v čem je problém. Sociální demokraté nechtějí žádný radar stejně jako vy. Zelení také nechtějí radar, který by byl vybudován jen na základě dvoustranné smlouvy s USA, dokonce mají usnesení, které jim zakazuje pro něj hlasovat. Tentýž postoj zastává profesor Švejnar. Tak o co vám jde?

Jde nám o to, mít to černé na bílém. Slibům už nedůvěřujeme. Já jsem, pane Kramere, slyšel už tolik slibů, které pak nebyly splněny, že bych jimi mohl zaplnit tuhle místnost! Jestli Strana zelených myslí vážně, co říká, tak co jí brání takový závazek podepsat?! A proč s námi o něm nechce ani jednat?

* Skutečně nechce?

Zatím to odmítá.

* Co kdyby Jan Švejnar souhlasil s referendem o radaru? Zatím ho sice odmítal, ale ne striktně, takže tam možná je prostor pro změnu názoru…

My jsme spolu včera mluvili, a kdyby to měl v úmyslu, mohl mi to říct.
* Co když vám to řekne zítra?

V tom případě s tím samozřejmě půjdu do klubu a probereme to. Ale otevřeně říkám, že pro mne je důležitější dohoda s ČSSD a Stranou zelených.

* Říkáte, že souhlas Jana Švejnara s referendem o radaru vám nestačí k tomu, abyste podpořili jeho kandidaturu?

On by se tím souhlasem dostal v této věci v podstatě na pozici Václava Klause… Ale samozřejmě by to byl velký posun, který bychom přivítali. Mně by to od něj stačilo. Ale nestačilo by mi to od sociálních demokratů a od zelených. Od nich chci ten závazek...
* Já se snažím dopátrat, o co vám jde.

To už jsem vám řekl: jde nám o to, aby tady nebyl americký radar.

* Myslíte, že toho takhle dosáhnete?

Ano, myslím. Když se proti té bilaterální smlouvě s Amerikou postaví tři politické strany, které mají ve Sněmovně dohromady 104 hlasů, tak ta smlouva prostě neprojde. To jsou jednoduché počty
* Nejsou jednoduché i počty agentury STEM, podle níž 74 procent voličů KSČM chce, aby se prezidentem stal Jan Švejnar?

Já vám řeknu ještě jednodušší číslo: 100 procent našich voličů je proti radaru.
* Teď se ale volí prezident, ne?

My chceme, aby ta volba byla i o radaru.

* Takže svým voličům říkáte: naši milí voliči, my tomu rozumíme líp než vy a –

Ne! Já jim říkám: milí voliči, dali jste mi dvě zadání: zabránit výstavbě radaru a nevolit Václava Klause. A taky jste mi vzkázali, že chcete pana Švejnara. Jestli mám splnit ta dvě první zadání, tak musím zajistit, aby pan Švejnar, pokud se stane prezidentem, nedostal na stůl k podpisu smlouvu o radaru, schválenou parlamentem. A to je to, o co se snažím.jednoduché počty...
Poznámka: Hodinu po natočení tohoto rozhovoru předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik oznámil tři podmínky, při jejichž splnění komunisté podpoří ve druhé volbě prezidenta kandidaturu Jana Švejnara: 1. ČSSD a SZ se zavážou, že nepodpoří výstavbu amerického radaru v ČR. 2. Obě tyto strany uzavřou s KSČM pakt o neútočení. 3. Jan Švejnar se zaváže k rovnému přístupu ke všem politickým stranám.
Zhlédnuto 1459 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press