Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Proč je radar zkázonosný?

František Stočes, 29.6.2008
Vážení přátelé,

níže předkládám verzi letáku – jde o oboustranně tištěný formát A4, který lze snadno tisknout ve Wordu i xeroxovat – který by měl sloužit jako doplněk stávajícího sortimentu (zejména pro občany nedisponující internetem); první stranu lze použít i jako plakát zvoucí na demonstrace. Nevím, jak to vyjde v blogovém html a určitě tam nebudou vodotiskové symboly). Pokud bude mít někdo zájem, pošlu mu to ve wordu. V html verzi jej naleznete na

http://www.netsocan.cz/socan/num0608/kdemo.html#kdemo

----------------------------------------------


Proč je RADAR zkázonosný?




Naše země se stane strategickým terčem ruského odvetného případně preventivního úderu, jehož ničivost nelze předvídat. Jak mohou radar a devět polských antiraket ohrozit asi 600 ruských pozemních balistických střel?



Během studené války bránila jadernému konfliktu schopnost napadeného zasadit útočníkovi zničující odvetný úder (MAD – Mutually Assured Destruction), česky jaderný pat. Tomu odpovídala konstrukce raket – např. jaderné hlavice měly explodovat ve velkých výškách, aby se zajistila anihilace nepřátelských měst. USA nyní – a bez zájmu médií – mění tyto hlavice za mimořádně přesné, vysokoprůrazné a ekologicky méně škodlivé typy, vybuchující těsně nad zemí a schopné ničit raketová sila protivníka. Tyto rakety jistě nemá smysl odpalovat na prázdná raketová sila, ze kterých ruské rakety již odletěly na USA… Jde jednoznačně o zbraně prvního úderu. Média ani politikové o tom vůbec neinformují!

Prestižní časopis Foreign Affairs si v roce 2006 nechal provést počítačovou simulaci překvapivého útoku na ruské raketové a letecké základny, provedeného jadernými ponorkami, raketami s plochou dráhou letu odpalovanými z bombardérů B-52 a neviditelnými bombardéry Stealth. Výsledek? Jaderný pat zaniká a Rusko může počítat jen s omezenou jadernou odvetou. Nepodnikne-li radikální opatření, jeho bezmocnost se prohloubí. Autoři pochopitelně netvrdí, že je takovýto útok reálný a připomínají, že jeho skutečný průběh by mohl být i odlišný.

Katastrofu na území USA by ovšem způsobil únik třeba i jen pěti ruských raket s vícenásobnými hlavicemi. Proto vývoj a budování protiraketových systémů – jako zamýšlený česko-polský – má v tomto kontextu jediný smysl: zlikvidovat odvetu eventuálních zbytkových raket a zajistit beztrestnost prvního jaderného úderu.

Instalace protiraketových systémů značně zkomplikuje a zdramatizuje situaci. USA, vědomé si své jaderné převahy, mohou volit mnohem agresívnější politiku. Rusko bude nuceno vyvíjet nové zbrojní systémy a držet své strategické síly v nepřetržité 24 hodinové pohotovosti jako za studené války. V době krizí se možnost konfliktu zvýší, nelze vyloučit ani provokaci či neautorizované použití jaderných zbraní. ČR bude se svým brdským radarem do této hry zatažena jako terč případně jako agresor či válčící stát. Právo zvolit zbraň i čas k obraně však bude mít ohrožená strana, tedy Rusko.



Projekt protiraketové obrany vyvolá nesmyslné kolo horečného zbrojení a spolyká astronomické částky peněz. Jde o vysoce hazardní - a skutečným zájmům lidstva odporující - projekt, srovnatelný s někdejším zařazením atomové bomby do výzbroje USA (i přes protesty tehdejších autorit jako např. A. Einsteina), jenž rozpoutal nesmyslné závody v jaderném zbrojení a přivedl lidstvo na pokraj nukleární zkázy.



Literatura (přes Google): The Rise of U.S. Nuclear Primacy, Keir A. Lieber and Daryl G. Press; V. Putin & the Geopolitics of the New Cold War Or, what happens when Cowboys don't shoot straight like they used to..., F. William Engdahl; Velká Konečná Ruská Hra, William Engdahl; Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku?, L. Rázl; RADAR XBR – možné negativní vlivy, Ing. Milan Hlobil apod.

OBČANÉ!

PŘIJĎTE ŘÍCI SVÉ

NE RADARU!


na DEMONSTRACI pořádané iniciativou Ne základnám
v den podpisu smlouvy 8. 7. (?) Václavák v 18 hodin!



(2. strana)




Rusko jako bezpečnostní hrozba?





Ruský podlehlo iluzi, že zánikem sovětského bloku skončily i závody ve zbrojení a nechalo svůj arsenál zastarat a zchátrat. Evidentním příkladem je ruská ponorková flotila. Cvičení, konané v roce 2004 za přítomnosti Putina, skončilo naprostým krachem: rakety odpálené z jaderných ponorek buď vůbec nevzlétly nebo se vychýlily z kurzu. Podobné fiasko nastalo i při cvičeních v létě a na podzim 2005. Rusko tehdy mělo 560 balistických raket, z nichž 80 % překročilo nejzazší hranici své životnosti. (SSSR v roce 1991 disponoval celkem 1.300 mezikontinentálními raketami). Dnes Rusko vydává na zbrojení patnáctinu toho co USA (a dokonce méně než Německo; Čína méně než Velká Británie). Loni se na zbrojení utratilo celkem 1,339 bilionu dolarů (21 bilionů korun), z toho jen v USA 547 miliard dolarů.





O iniciativě Ne základnám


Iniciativa vznikla v červenci 2006 jako spontánní reakce na zprávy o jednáních, která za zády občanů vedli někteří politici a vysocí státní úředníci. V iniciativě je sdruženo téměř 60 organizací a řada významných osobností. Iniciativa chce podporovat veřejnou debatu o problematice základen a šířit argumenty proti jejímu vybudování. Cílem iniciativy je nenásilnou formou bojovat proti umístění radarové základny na našem území a prosadit vypsání referenda v této otázce. Proto organizujeme petici, kterou již podepsalo přes 100 000 občanů! Tiskoví mluvčí iniciativy: Jan Tamáš, Jan Májíček a Ivona Novoměstská




Své podpisy pod petici připojily mj. následující vědci, umělci a politikové


Prof. Noam Chomsky, Ph.D., Zdeněk Troška, režisér, Ing. Petr Uhl, prof. dr. Erazim Kohák, Ph.D., Věra Chytilová, režisérka, Jan Kavan, předseda Valného shromáždění OSN 2002 – 2003, doc. ThDr. Ivan Odilo Štampach, prof. PhDr. Jan Keller, CSc, prof. Ing. Jiří Matoušek, DrSc., prof. PhDr. Miroslav Hroch, DrSc., prof. JUDr. Václav Pavlíček, CSc., prof. PhDr. Jan Rataj, CSc., prof. PhDr. Břetislav Horyna, Ph.D., prof. PhDr. Luboš Kropáček, CSc., prof. PhDr. Jiří Frajdl, CSc., doc. PhDr. Petr Sak, CSc., doc. Ing. Ivan Němec, CSc.;, doc. Ing. Radim Valenčík, CSc., doc. Ing. Emílie Kalínská, CSc., doc. dr. Luboš Kohout, CSc., doc. dr. Jaroslav Šabata, CSc., PhDr. Jan Tesař, CSc., JUDr. Radovan Suchánek, Ph.D., PhDr. Marek Hrubec, Ph.D., PhDr. Ivan Müller, Ph.D.; PhDr. Josef Suchánek, CSc., PhDr. Stanislav Kodet, CSc., PhDr. Julius Tomin, PhDr. Olga Vilímková;, Mgr. Zdeněk Bárta, Martin Kraus, frontman kapely Krausberry a další.





OBČANÉ! PŘIPOJTE K NIM SVŮJ PODPIS I VY! Zapojte se do iniciativy! Sbírejte podpisy pod petici žádající uspořádání referenda! Zúčastněte se příští pražské demonstrace! Pořádejte demonstrace ve vašich městech! Xeroxujte, tiskněte a rozšiřujte tuto výzvu.



Kontaktní osoby v jednotlivých regionech: Brdy: Katka Kratochvílová, tel. 731 186 873; Brno: Milan Papcun tel 776 045 642; České Budějovice: Šárka Dominová 605 269 859; Český Krumlov: Jana Pešková 728 214 227; Hodonín a Břeclav: Petr Černý 721 228 886; Jihlava: Petr Nováček 608 213 540; Karlovy Vary: Michaela Černá 607 834 199; Louny: Pavel Herrmann 724 995 828; Most: Petr Glivický 723 838 220; Olomouc: Blanka Schilke Nováková 724 188 554; Ostrava: Vitězslav Olejak 608 811 669; Pardubice: Jana Valenová 728 818 922; Plzeň: Ivan Demkovič 723 182 488; Praha: Ivona Novomestská 777 232 883; Prostějov: Pavel Smetana 603 547 231; Strakonice: Honza Juráš, Rubash@seznam,cz; Ústí nad Labem: Martina Lovecká 724 721 617.



Vydal: o. s. Autentičtí sociální demokraté, účastník zakládající schůzky iniciativy Ne základnám. 1. verze.



frs

29. června
Zhlédnuto 1578 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press