Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Nečekejme na referendum, podepišme petici

Tomáš Fiala, 31.5.2008
V poslední době vrcholí dění okolo chystané radarové základny v ČR. Z průzkumů veřejného mínění se dozvídáme, řada obyvatel je proti. A jak svůj postoj dávají najevo?
Někteří velmi aktivně. Jan Bednář a Jan Tamáš drží hladovku Greenpeace obsadila kótu v Brdech.. Další organizují demonstrace či happeningy. (Účast na nich je však poměrně malá.) Někteří píší blogy na internetové stránky.
Co dělají ostatní? Možná také mají pocit, že by se měli nějak angažovat proti základně. Ale nic je nenapadá nebo mají pocit že na nic nemají čas, jiní si říkají, že je to úkol především těch mladších. Řada z nich si možná myslí, že demonstrace, happeningy a podobné akce stejně nemají cenu, že to je ztráta času a energie, tím se nic nevyřeší.

Zdá se, že mnozí se domnívají, že nejdůležitější by bylo především umožnit každému, kdo základnu odmítá, aby mohl svůj postoj jasně deklarovat. Že by tedy mělo být vypsáno referendum. Tento postoj chápu. Avšak referendum zatím není a asi hned tak nebude.

Ale možnost dát najevo nesouhlas se základnou přece tady dávno je. Již několik týdnů či dokonce měsíců je na internetových stránkách www.nechciradar.cz petice s jedinou větou:

Nesouhlasím s umístěním americké vojenské základny v České republice

Ano, petice obsahuje pouze tuto větu. To poněkud kontroverzní Prohlášení pod oranžovou čarou (jehož umístění na stejné stránce s peticí považuji za velmi nešťastné) není již naštěstí součástí petice, nýbrž doprovodný text, jak se lze přesvědčit např.
z tištěné verze (odkazy dole)
nebo z vysvětlujícího textu. na http://www.nenasili.cz/cs/956_vyjasneni-k-deklaraci

Výsledky jsou zatím alarmující. Petici podepsalo pouze zhruba 1 % dospělých občanů ČR.

Tak málo? Jak je to možné? Co ti ostatní? Proč to také nepodepsali? Někteří lidé možná o existenci petice ani nevědí, jiní asi nepřikládají jejímu podpisu zvláštní důležitost.

Oslovme je a požádejme, že když zatím není možno odmítnout základnu v referendu a čas běží, ať vyjádří svůj eventuální odmítavý postoj najevo místo toho alespoň podpisem petice. Ať s touto myšlenkou osloví další a další. Kromě osobního kontaktu lze široce využít mailů. To je něco, co může dělat každý dle svých možností a času a kde je v jistém smyslu nezastupitelný. (Mnohý se možná nechá spíše přesvědčit k podpisu od někoho, koho zná, než od neznámé osoby někde ve stánku či na ulici.). Rozvíjejme tuto myšlenku. Bylo by jistě vhodné vytvořit jednodušší text než je tento. Nebo jen jednoduché plakátky se základním heslem. (Např.: Hlasovali byste v eventuálním referendu proti základně? Referendum zatím nebude, ale svůj názor přesto můžete vyjádřit. Podepište petici na www.nechciradar.cz.)

Možná si myslíte nebo se setkáte s postojem, že to nemá smysl, že toto není skutečné referendum. Ne, opravdu není. Ale myslím si, že má význam se pokusit získat skutečně mnohem více podpisů než dosud. Jinak je těžké něčím doložit skutečnost, že základnu odmítá většina občanů této republiky, a argumentovat proti tvrzení, že odpůrci jsou pouze malá skupina extrémistů.
A hlavně pak nenaříkejme, že nebylo referendum, takže jsme se k základně nemohli vyjádřit. Referendum sice nebylo, to je pravda, ale
JEDNA MOŽNOST VYJÁDŘIT SE TADY BYLA. KOLIK Z NÁS JI VYUŽILO???

Začněme ve svém nejbližším okolí. Oslovme své blízké, přátele, kamarády, spolupracovníky. Pošleme maily těm, které nemůžeme kontaktovat osobně. Vždy zdůrazněme, že se jedná o jakousi „náhradu“ referenda. A každého požádejme, ať dělá totéž. Kromě internetové verze lze použít i verzi tištěnou dostupnou na

http://www.nenasili.cz/files/online_petice_proti_radaru.doc
http://www.nenasili.cz/files/online_petice_proti_radaru.pdf

A mimochodem, vy už jste petici podepsali?

Tomáš Fiala
tomfia@volny.cz
Zhlédnuto 1268 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press