Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Každý národ by měl mít možnost si zvolit jakým směrem se bude ubírat

Vážený pane Čejko,

jako název své úvahy jsem si "vypůjčil" větu z Vašeho článku, s níž plně souhlasím. Ale právo volby by měl mít skutečně celý národ, nikoli jeho (byť demokraticky zvolení) zástupci. Zejména pokud hodlají rozhodovat o něčem, o čem před volbami vůbec nehovořili.

Proto si myslím, že k důležitým otázkám, mezi něž zajisté patří zřízení vojenské základny USA, by měl mít celý národ skutečně možnost se vyjádřit, tedy jsem jednoznačně pro referendum.

Co se týče rozširování NATO, nemohu posoudit, do jaké míry je to skutečně vůle obyvatel příslušných zemí a do jaké míry rozhodnutí jejich politiků.

A co se týče nadnárosních společností, vnímám je velmi kritikcky, stejně jako představu "zápasu" v ekonomické rovině. Dávám přednost spolupráci.
Když už zápas, měl by probíhat podle zásad fair-play, v ekonomice tedy podle zásad fair-trade. Nemám radost z pocitu, že řada výrobků ve vyspělých zemích je levná mimo jiné díky "levným" surovinám a "levné" pracovní síle z rozvojových zemí.

Energetickou závislost na Rusku nepovažuji za dobrou (tak jako žádnou závislost). Jediné řešení ovšem vidím v hledání alternativních zdrojů energie nebo ještě lépe v jejích úsporách. A v korektních vztazích s Ruskem. Těžko můžeme na jedné straně žádat jejich energii a na druhé straně vůbec nerespektovat jejich oprávněné obavy z rozšiřování NATO směrem k jejich hranicím.

A místo rozmísťování dalších zbraní bych dával přednost dohodám o jejich snižování, zvyšování vzájemné důvěry. Pokud budeme zastávat názor, že je třeba rozmísťovat a vyvíjet další zbraně, bude protivník dělat logicky to samé. Pokud by byl radar opravdu tak spolehlivý, nelze se divit, že by Rusko rozmístilo své rakety a zamířilo je na něj. Přesně podle logiky, aby "nezaspalo a neprohrálo".

Nikdo přece nechce prohrát, jen abychom nakonec neprohráli všichni. (Třeba jenom pouhou náhodou, třeba proto, že by se někdo omylem domníval, že byl napaden a zahájil by "odvetné" akce.)

Nebylo by lepší hledat nějako strategii typu "výhra - výhra" ?? A využít penize na obou stranách na něco užitečnějšího ?
Zhlédnuto 1568 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press