Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Re: ZKUŠENOST Z MOSKVY, ŘÍJEN 2008

Obávám se, pane Vlčku, že důvod, proč zrovna na blog vztahující se k tématu amerického radaru píšete o situaci v Rusku, je bohužel jasný. Zřejmě se opíráte o naprosto lživé a urážlivé údaje našeho politicko-mediálního establishmentu, vypovídající o propojení odpůrců radaru s Ruskem (ba přímo i s ruskou mafií). Vážený pane, jsou to všechno nesmysly, mohu vám sám potvrdit, že z postojů aktivistů Ne základnám i obyčejných občanů nesouhlasících s radarem vím, že nejen nejsou placeni žádnými ruskými tajnými službami, ale že i jejich vztah k Rusku je poměrně kritický. Mám dokonce i takové známé, kteří jsou vztahem vůči Rusku a hlavně Rusům až xenofobní, přesně ve stylu našich vládních pohlavárů, ale i tak nesouhlasí s umístěním amerického radaru. Jestliže někdo se tolikrát nápadně přichyluje k Rusku, tak to je - světe div se - navenek rusofóbní ODS, jejíž čestný předseda se cítí v této zemi jako doma, od Putina obdržel prestižní Puškinovu mediali a dokonce zde i silně kritizoval dění v EU (jak to sám zvládá), dále její místopředseda Bendl s jeho dost zajímavými kontakty na ruskou podnikatelskou třídu a konečně i samotný program této zrůdné partaje, který se svými hlavními taháky typu rovné daně je tak výrazně východoevropsky orientovaný... ,,Tady je naše šance, ztratili jsme nesmyslně deset let a jestli teď příležitost nechytíme za pačesy, může nám vždy ujet jeden ze zásadních ekonomických vlaků", takový byl poznatek jednoho řadového senátora na návštěvě v Moskvě někdy v září 2002, že na nás v Severní Americe nebo v západní Evropě nikdo nečeká. Tím senátorem byl jakýsi Mirek Topolánek, dnes vytvrale démonizující tento ,,ekonomický vlak". Takže ve skutečnosti vážně neplatí, že co levičák nebo odpůrce radaru, to spojenec Ruska, a že co pravičák a příznivec radaru, to jeho nepřítel (což je ale v duchu psaní našich vládních médií jediněčně správný postoj - zvláště Schwarzenbergův a Bakalův Respekt označuje Topolánkova silácká prohlášení proti Rusku za státnický čin).
Vyjádřil bych se však k vašemu popisu Putinova Ruska. Podle mého soudu je zcela nespravedlivý, a to v kontextu ostatních zemí, které ve srovnání s Ruskem těžko můžeme považovat za ,,ryze demokratické". Zmiňujete se o perzekuci občanských iniciativ v Rusku, ovšem nekonkretizujete žádný přesný případ a důvody, za co vlastně šli představitelé těchto iniciativ sedět, což by bylo vhodné. Podívejte se ale, jak to chodí jinde - například u nás byl letos skandálním zpolitizovaným soudním verdiktem zakázán Komunistický svaz mládeže, jen proto, že měl v programu v poněkud obecné rovině uvedenu alternativu k současnému echt nespravedlivému ekonomickému zřízení - společné vlastnictví výrobních prostředků, socialismus. A to s tímto odporným nedemokratickým verdiktem nesouhlasí tolik významných osobností české i světové levice, včetně nositele Nobelovy ceny za literaturu Daria Fa!
Píšete, že autocenzura i cenzura je v Rusku jako u nás před rokem 89. Věřte, že u nás, kde máme tisk ovládaný německými koncerny a různými zbohatlickými hochštaplery jako je zmíněný Bakala, vládne tvrdý monopol na informování veřejnosti a komentování dění v pravicovém ražení. Však my odpůrci radaru dobře víme, jak o našich aktivitách informují i názvem veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanice. A že není cenzura? Já si stále musím v paměti vybavit výrok redaktora jednoho ,,lidového" plátku, který se prořekl, že nesmí psát kriticky o Německu (pročpak asi). Šéfredaktoři publikují, co se jim hodí. A názory, jaké mají odpůrci radaru, si můžete přečíst výhradně jen v alternativních médiích. A to ještě nepřipomínám stav médií v USA, kde existuje úzké napojení jejich majitelů na zbrojní průmysl.
V Rusku se tisknou učebnice, ve kterých je Stalin vykreslen v růžovém světle. Ano, tak to je. Bohužel v této širé zemi žije spoustu občanů, kterým se co do životní úrovně žilo daleko lépe během stalinistických a poststalinistických dob než v časech po roce 91. Portugalci si zase za největší osobnost dějin zvolili fašistickou bestii Salazara, mimochodem velkého kamaráda Spojených států amerických. Jiný velký kamarád USA, Gruzínec Saakašvili, považuje za své největší politické vzory Stalina a Beriju. Jenže o tom si v našich mainstreamových médiích nepřečteme, o tom, že Rusové jsou tyrani a Saakašvili demokrat s velkým D, však neustále. Prý se v těch učebnicích píše, že Stalin byl dobrý manažer. To je však pravda, politický management zvládal skvěle, na rozdíl od takových nepraktů jako byl Trockij. Vždyť byl také ve svém boji proti nacistům veleben a podporován angloamerickou politickou elitou. Churchill měl pravdu, když prohlásil, že nebýt Stalina, nebyl by poražen nacismus.
Pokud jde o Katyni, nedá se nic dělat, ale v této kauze se stále lidé opírají o Goebbelsovy lži, přičemž mnoho hodnověrných údajů potvrzuje, že v Katyni vraždili Němci.
O Rusku jsem slyšel leccos, ale že by se zde lidé vyhazovali z práce kvůli tomu, že nevolili Putina, o tom slyším poprvé. Chtělo by tuto záležitost podrobněji popsat. Když se podíváte k nám, u nás lidé také dostávají vyhazovy z práce pro své politické přesvědčení! (Především političtí aktivisté)
V Rusku se falšují volby, u nás rozhodují o vládách přeběhlíci, Dalík a Kubice. V USA dokonce i zprávy spřátelné televizní stanice de facto poraženého kandidáta. Jinak podle svědectví zahraničních pozorovatelů se v Rusku nic neregulérního nemá dít. Kdo ví. Důležité je, že na neregulérnost posledních ruských voleb upozorňovala nacionální Komunistická strana - vida, jakého mají naši pravicoví rusofobové spojence v protiputinovském běsnění.
Píšete, abychom jeli do Ruska, kde máme pochopit, ze nežijeme v bezpečném světě. Vážený pane, já nemusím jezdit do Ruska, abych poznal, že nežiju v bezpečném světě. Stačí mi, když žiju v české pseudodemokracii a mnoho toho vím.
Nechci, abychom zásobovali Rusko, současně nechci, aby se přerušily dodávky ropy a zemního plynu k nám.
Píšete, že v Rusku není opozice. A co pak je Jiné Rusko? Národní bolševici? Ona Komunistická strana? Když pomineme všechny informace o jejím utlačování, je to opozice vysoce nedůvěryhodná, ideologicky rozplizlá a v některých případech projelcinovská. Takže se ani nedivím, že občané důvěřují Putinovi a tedy i FSB.
Válka v Čečně - agrese nijak horší než letité agrese USA. U nás v ČR, kde jsou za ,,experty" na tuto kauzu považováni Štětina s Procházkovou, se ale málokdy dozvídáme, že Čečenci rozhodně nejsou žádní svatouškové, když mezi nimi nalezneme i takové osoby, kteří nebojují až tak za národnostní sebeurčení (propagované Leninem, jen tak na okraj), nýbrž z primitivních teroristických důvodů. Kolikrát jsme u nás mohli slyšet o propojení čečenských separatistů s Al Káidou?
O Gruzii se toho napsalo až moc, nepopiratelný je zde fakt, že hlavním agresorem byl Saakašvili, zatímco Rusko se zachovalo jen jako mocichtivý zachránce ne nepodobným tomu americkému. Tečka.
Krátce k vámi často opakovanému tvrzení, že Rusko je diktatura. Pane Vlčku, vzhledem k geopolitickému postavení Ruska je nutné se smířit, že musí mít vždy v čele autoritářštější vládce, kteří ji mohou držet ve stabilitě. Mentalita Ruska si žádá typ osvíceného cara, kterým Putin bezpochyby je. A Rusko skutečně stabilizoval. Sice na úkor lidských práv a svobod, ale ty se porušovaly v Rusku vždy, podobně jako v USA a v ČR. Musím do puntíku souhlasit s názorem Štěpána Kotrby, že po období ožralého Jelcina bylo první období Putina záchranou pro Rusko. A Jelcinovo Rusko bylo skutečnou pohromou.
To, co dále píšete, považuji za vrcholně nerozumné až hloupé. Takže vy jste pro rakety namířené proti Rusku. Kde se ve vás bere takovéto nesmyslné militaristické smýšlení? Proč by se měli Rusové lekat? A kdo je v posledních letech mistrem v porušování mezinárodních dohod, tak jím jsou USA, pane Vlčku. Ano, Rusové jsou proti radaru, ano, instalují kvůli tomu rakety, což by USA dělaly také a jistě v razantnější míře (vzpomeňme na invazi do Grenady apod.), kdyby Rusové si postavili svůj radar dejme tomu v Mexicu. Ač je jejich americký systém stejně otřesný jako ten v Rusku, nevidím důvod, proč s nimi válčit a budovat mezinárodní napětí.
Máte pravdu, že velmoci jako jsou USA, Rusko a Čína nemají moc úctu k malým národům(i když mnohdy jde spíše o pseudonárody - viz. Tibeťané). Tak to bohužel u velmocí platí. Rusko svým nacionalismem ale není o moc nebezpečnější než USA, které jen na počátku tohoto století nadělaly pod praporkem demokracie a svobody daleko více zla než Rusko, kde se jen ostře zacházelo s někdy dost nebezpečnými Čečenci (srovnejme s americkou genocidou indiánských kmenů) a vojensky zasáhlo v Gruzii, kde šílenec Saakašvili utlačuje menšiny.
Nemám pocit, že bychom měli nějaké nepřátelské vztahy s Ruskem. My jsme je během 90. let neměli, teprve dnes se vztahy zhoršily kvůli tomu, že se z nás stává loutka amerického protektora a naši kolaboranti z vládních kruhů a médií nadšeně vítají radarovou základnu už ne kůli nějakému Íránu a KLDR, ale především kvůli k Rusku, vůči kterému se ,,musíme vymezit", přestože prý proti němu radar ,,není zamířen".
Také si nepřeji, aby z České republiky byl vazal Ruska. Nepřeji si ani, aby byla vazalem USA.
Ad. PS. Nedoporučuji rádobynezávislé ,,disidenty", sloužící v Rusku ve prospěch západu (čímž naznačují, že by chtěli návrat k jelcinovským ,,pořádkům".

K reakci Stanislava Jika - Pane Jiku, ve svém přirovnání situace v Rusku k té na Slovensku přeháníte a dokonce i lžete. Pokud by to byla pravda, co píšete, pak by se premiér Fico zřejmě sotva rozčiloval nad zaujatostí novinářské obce a veřejně je nepřímo nazva idioty, pokud by to byla pravda, sotva bych při četbě slovenského tisku nenaleznul 99% negativních až nenávistných plivanců na adresu Ficovy vlády. Mediální zákon je naopak dobrá věc, která alespoň umožňuje lépe se bránit jak před lži a pomluvami ,,objektivního" tisku. Budete se divit, ale když ne dokonalá, tak oblíbená skutečně je, soudě podle průzkumů, ve kterých Smer trhá rekordy. Kvalitu vlády může plně ohodnotit pouze volič, nikoliv novinář v žoldu různých zájmových a poltických skupin.
Zhlédnuto 1474 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press