Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Můj postoj

Před několika dny jsem kritizoval skutečnost, že se na zdejším systému blogů vyskytují příspěvky, které se často netýkají problematice protiraketové obrany. Nebudu se již k tomuto vracet, trvám si na tom, co jsem napsal. Pokud jsem se někoho dotknul – omlouvám se – v žádném případě to nebylo mým úmyslem.

Dnes jsem byl paní Svobodovou vyzván k tomu, abych předložil svůj postoj k problematice protiraketové obrany, což mě velice těší.

Tedy k věci:

Můj pohled na protiraketovou obranu jsem si začal formulovat prakticky ihned poté, co na širokou veřejnost pronikly informace o jednáních, která naše tehdejší vláda vedla. Otevřeně říkám, že můj počáteční pohled na věc byl pozitivní a myšlenku umístění prvku protiraketové obrany jsem podporoval. Ale bylo mi jasné, že počáteční názor - nastřelený od oka, nemohu považovat za relevantní. Proto jsem se začal seznamovat s fakty a skutečnostmi. A během dvou dnů jsem názor změnil, jelikož poté, co jsem si zjistil základní informace mi bylo jasné, že tento systém nepřispěje a ani nemůže přispět k tomu, aby zvýšil bezpečnost naší země, potažmo Evropy.

S postupem času jsem se neustále ve svém názoru utvrzoval. Svůj odmítavý postoj opírám především o tyto čtyři argumenty:

1) Základna nezvýší, naopak sníží bezpečnost ČR, především proto, že systém zdaleka není dokončen a nikdy nebyl použit v podmínkách, které by skutečně stoprocentně stimulovaly realitu. Navíc existují i systémy (Topol-M), které by protiraketový sytém přelstily i v případě, že by fungoval správně.

2) Vláda relevantně nevyvrátila to, že radar neuškodí lidskému zdraví. Ačkoliv vládní zpráva tvrdí, že radar bude zdravotně nezávadný, studie NEZÁVISLÍCH odborníků říkají pravý opak.

3) Nevidím žádný praktický důvod toho, proč by tu radar měl stát - i CIA přiznala, že Írán již pět let nevyvíjí jadernou zbraň a předpokládám, že kamery MAAE umístěné v íránských jaderných zařízeních by to případně zaznamenaly, protože na reaktorech by musely být provedeny nutné úpravy.

4) Ani nevím, proč by někdo (vyjma teroristů) na USA útočil. Poté by totiž mohl očekávat invazi US Army do své země. Ta útočí i bez opravdových důvodů (viz. Irák). V případě útoku na USA by tedy zaútočila s pravděpodobností téměř stoprocentní. A teroristé se v době špionáže CIA po celém světě, a doby, kdy USA chtějí mít (a mají) celosvětový vliv, k zbraním hromadného ničení dostanou jen velice těžko. Hrozba útoku z Východu je tedy prakticky nulová.

Samozřejmě je tu mnoho dalších argumentů proti radaru, např. nutnost schválení základny referendem. Dovolím si tvrdit, že vstup cizí armády na území našeho státu bez našeho souhlasu je okupací. A souhlas musí vydat lid. Pozvánka od KSČ totiž už (narozdíl od roku 1968) neplatí. Alespoň to v demokracii bývá obvyklé.

Co se týče postoje lidí mého věku – nevím jestli odpovím správně, ale spoustě mých kolegů je tento problém „ukraden“ a příliš se o něho nezajímají. Mezi těmi co se zajímají jsem se setkal spíše s názorem odmítavým.
Zhlédnuto 2066 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press