Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Jan Neoral - mezinárodní konference Svět proti válce, Londýn 1.12.2007

6.12.2007

Vážení přátelé,

děkuji za možnost promluvit k Vám. Nejsem politik. Jsem v penzi, mám 66 let, nejsem placený starosta.

Naše vláda v lednu oznámila, že 2 km za naší vesnicí postaví americký radar. Monstrum lidem nebezpečné, o nesmírném výkonu, které dosud stojí jen na Aljašce a v Grónsku, v krajině bez lidí.

Občané Trokavce se jako první v republice postavili vládě na odpor v místním referendu. Ukázali cestu dalším obcím. A vláda zjistila, že se jí nepodaří manipulovat s lidmi tak, jak si to představovala.

Odboj Trokavce proti americké základně v naší zemi byl zveřejněn v 92 prestižních novinách světa. Tak daleko jsme slyšet. Jen pan Topolánek, premiér České republiky, a jeho vláda nás neslyší.

Starostové vesnic a měst okolo vojenského újezdu Brdy, kde by měla základna stát, se potom sjednotili v odporu proti radaru do Ligy starostů proti radaru, někteří se stali i členy světové organizace Starostové za mír, vedené panem Akibou, starostou Hirošimy. Spolupracujeme s iniciativou NE základnám a dohromady tvoříme pořádnou sílu.

Premiér české vlády pohrdá občany své země. Vede nečistý boj o prosazení amerického monstra do hustě obydlené krajiny, proti vůli většiny národa.

Dnes už se ví, že tento radar není schopen ochránit celou Evropu. I Evropský parlament se postavil v tomto týdnu proti bilaterálním jednáním Česka a Polska s Američany.

Důvody, které udává Bushova vláda pro radarovou a raketovou základnu, jsou nepravdivé. Nejedná se o obranu proti severní Koreji, ani proti Íránu.

Bushova vláda říká mezi řádky: My vám do střední Evropy preventivně postavíme radar a antirakety, a potom vám sem budeme dodávat pořád víc a víc vojáků, abyste se cítili bezpečněji. Nemůžeme připustit, aby se státy, kam jsme pomocí našich zbraní transportovali naší představu demokracie, v odvetu pokusily zasáhnout naše území. Použijeme vaše území jako štít.

Bush ovšem nepočítal s odporem obyčejných lidí - stále silněji je slyšet jejich hlas: nechceme žádné vojáky ani americkou základnu v našich lesích.

Když jsme se premiéra Topolánka na veřejné besedě zeptali, co se stane, když radar opravdu bude zdraví škodlivý a lidé okolo něj začnou mít zdravotní potíže, odpověděl, že všude umírají lidé - někteří ve válce, někteří při autonehodách, a někteří jen tak.

To je cynická odpověď. Ve vyspělé demokracii by takový premiér ve vládě skončil - u nás ale vláda neví, co to demokracie je. Diktát prominentních politiků, kteří odmítají komunikovat s občany, jež považují za nesvéprávné hlupáky, to demokracie není !

Náš odpor proti základně a radaru má smysl. Dokazují to konečně i hysterické reakce vlády, která chce výstavbu radaru v Brdech prosadit. Nasadila proti nám nejdříve placeného lobbystu, pak i profesionální agenturu. Nakonec slíbila do našeho regionu dát jednu miliardu korun na investice. Ani násilím, ani penězi nás ale vláda nezlomí, náš souhlas s radarem nedostane.

Česká vláda musí dát ruce pryč od radaru a cizích vojáků, omluvit se Evropě za bilaterální flirt, vrátit se k morálce a zejména k demokracii.

V minulém týdnu místopředseda vlády Alexandr Vondra prohlásil při návštěvě v USA ke Kongresu , že „omezení financí na radar by mohlo mít dopad na vztahy obou zemí.“

To už se česká vláda opravdu zbláznila, že vyhrožuje americkému Kongresu?

Četl jsem v našem provládním tisku: "Umístění amerického radaru je dalším krokem v demokratizaci nastartované rokem 1989“.

Odkdy je výstavba vojenského zařízení, které většina národa nechce, krokem k demokratizaci? Svéhlavé a neodůvodněné prosazování tohoto nebezpečného monstra by mohlo vést k velké lidské bolesti.

Liga starostů požádala, při velké demonstraci 17. listopadu v Praze důrazně a veřejně vládu o zastavení jednání o radaru a vypsání celostátního referenda.

Jsem velmi rád, že jsem jako zakladatel Ligy starostů proti radaru mohl přijet k Vám a povědět Vám o našem boji. A vím, že jsem nejel nadarmo. Jen široká veřejnost a pak světová a skutečně nezávislá média mohou v tomto boji proti zbytečným vojenským zařízením, zbrojení a válečným provokacím pomoci. Bohužel, v ČR je nezávislých médií minimum.

A proto musím poprosit novináře zahraniční, aby pomohli a veřejnost v zahraničí informovali o skutečných zámyslech amerických zbrojařů. A prosím, abyste si všichni uvědomili, že bude-li radar s antiraketami ve středu Evropy, pod americkým velením postaven, následky ponese jednou celá Evropa, ne jen brdské lesy v malém českém údolí…


« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press