Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Jan Neoral - demonstrace na Hradčanském náměstí 15.3.2008

18.3.2008

Vážení přátelé,

je čas na rekapitulaci:

Uplynulo čtrnáct a půl měsíce od ledna loňského roku, kdy vláda české republiky servilně přikývla na americký radar.

Politici se od té doby vzájemně předháněli ve lžích o prospěšnosti radaru. Dělali z militantního radaru oázu bezpečnosti, z nás občanů hlupáky. Přehlíželi nás. Upírali nám právo na informace, na rozhodování o sobě, o své vlastní bezpečnosti a budoucnosti.

Tvrdili, že jediní vyvolení k rozhodování o čemkoliv, tedy i o našem zdraví, životech a o budoucnosti našich dětí, jsou oni.

Když jim došla fantazie, najali si lobystu Klvaňu a agenturu, kteří nás za dvacet milionů našich daní měli přesvědčit, jak moc si šlapeme po štěstí.

Jako si panovníci kdysi ku svému pobavení vymysleli šašky, tak tato vláda si vymyslela hned celou komisi šašků, která bavila svými analýzami o neškodnosti radaru celý národ.

Všichni víme, že vědecké ústavy i jednotliví odborníci prokázali, že závěry této vládní komise jsou vylhané, vládě poplatné a amatérské.

Renomovaní vědci rozebrali i poslední Topolánkovy závěry o neškodnosti radaru a varovali, že takto nebezpečně a proti vůli tří čtvrtin občanů se tak nebezpečná věc prosazovat nedá. A to řekli odborníci z vědecko-akademických pracovišť, z VUT, z katedry obrany ČR a další.

Je to marné, náš premiér je hluchý a slepý, naprosto nepřístupný jakýmkoliv argumentům - jeho jediným snem je, mít tu v brdském lese bílou kouli amerického radaru.

Parlamentní opozice si veřejně stěžuje, že premiér nepředkládá parlamentu informace o jednáních s americkou stranou a opozici v parlamentu ignoruje. Pokračování v jednání o vybudování americké základny, bez diskuze v parlamentu a proti vůli drtivé většiny lidí je tudíž zločinným aktem této vlády.

Přátelé, nemá význam stále dokola slušně upozorňovat a varovat vládu, že hazardují s lidskými životy a zdravím, že nás i jinak, mimo radar, ožebračují a škodí nám, zatímco oni si přidávají.

Pokud vím z medií, reformou si pan premier přišel navíc o cirka 17 tisíc korun, pan Kalousek asi o 13 tisíc - psala to naše media a já jim tedy musím věřit. Moje životní úroveň se ale reformou snižuje, a rovněž všem ostatním penzistům a mnoha lidem.

Kde je dnes lobista Klvaňa, kde jsou ti servilní politici, kteří se klaněli celý rok radaru? Blíží se podzimní komunální a senátní volby. Řady vyznavačů radaru řidnou.

Jste tu ale vy všichni – a na besedách, na náměstích, zvedáte svůj hlas. Je vás stále víc. Všichni víme, že jdeme do finiše. Vláda dělámožné i nemožné, aby do poloviny tohoto roku podepsala smlouvu o radaru. Blíží se tedy zřejmě závěrečná konfrontace vlády s odporem občanů proti radaru. Vlády, která zatahuje budoucnost tohoto státu, budoucnost vaši i vašich dětí do jakési podivné, zanebezpečné hry.

Je třeba této - k vlastním lidem bezohledné a do svých kapes hrabající vládě – zacinkat klíči a donutit ji k demisi - ale také pak dohlédnout na to, aby další vláda nedělala totéž!

Vy tady dole, nebojte se! Je vás stále víc. Vy nahoře, kteří si myslíte, že jste nesmrtelní, vy se začněte bát. Lidi totiž stále neztratili odvahu myslet, brát se za své věci a za svou pravdou si stát. Změna je už neodvratná, protilidovou politiku současné vlády nelze dál tolerovat. Jen vám nemohu říci, jak dlouho to ještě bude trvat…

Liga starostů proti radaru opakuje svůj požadavek ze 17. 11. 2007 z demonstrace na Václaváku, a žádá znovu velmi důrazně vládu, aby až do vyjasnění pochybností o zdravotní nezávadnosti radaru a také do voleb nového amerického prezidenta pozastavila jednání s americkou stranou o umístění radaru v Brdech.

Znovu žádáme vypracování skutečně nezávislých studií autorizovanými ústavy v zahraničí a také jejich oficiální oponenturu, tak jak to vláda měla udělat hned na počátku. V sázce jsou přece lidské zdraví a životy a budoucnost této země.


« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press