Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Re: Úvaha

Jan Hájek, 5.2.2008

Článek reaguje na:
J K - Úvaha

Vážený pane J.K. (Johne Kennedy? - to je žert, pochopil jste, že?)

Dovolte mi několik poznámek k vaší úvaze. Tak za prvé: Vážím si toho, že jste, ač s diametrálně odlišnými názory od dalších bloggerů, zůstal slušným člověkem a neuchýlil jste se k slovním a vulgárním výpadům. To vás opravdu ctí. Moje námitky směřují spíš k obsahu vašeho textu.

Začněme vaším mottem. Komunismus zabil jen 100 milionů lidí ... A to víte odkud? Prostě, jsem v tomto ohledu skeptický, jakmile slyším podobné cifry typu, "deseti tisíce občanů, stovky obětí, statisíce mrtvých", mám vždycky oprávněné obavy, že se nejedná o seriózní zjištění mluvčího, spíše jde o jeho zbožné přání, respektive forma tvrzení, jež má především zvýraznit obsah.

Chci vás ubezpečit, že stejně tak se nemůžete dobrat argumentů proti radaru, neboť argumenty, ze své pozice obdivovatele Spojených států Ameriky, jednoduše vnímat nechcete a nedokážete.

K odstavci 2: Ekonomický imperialismus, který vy de facto obhajujete, je ve svých důsledcích ještě zrůdnější, než ten klasický vojensko-politický, jeho vlivem umírá mnohonásobně víc obyvatel planety, než dokáží zabít ty nejsofistikovanější zbraně.

K odstavci 3: Ke krvavým střetům a válkám nedochází jen tam, kde se stýká islám s jinými náboženstvími, ale všeobecně tam, kde se stýká téměř jakékoliv náboženství s jiným. Dokonce i tam, kde jsou si blízko jen dvě rozdílné církve stejného náboženství, proč tomu tak je, je ovšem na dlouhou diskusi.

K odstavci 4: Ano, před útokem na Irák, byl tento stát rozvrácený, po něm ale, stal se ještě více rozvráceným, což je naprosto unikátní. A zase všeobecně, lidstvu nehrozí nebezpečí jen z některých islámských zemí, ale z každé země, kde je u moci nějaký ten magor, obklopený družinou dalších magorů, bohužel, v současnosti, zdá se, k nim patří i USA. Mimochodem, za 23 let "okupace" Československa státy Varšavské smlouvy, zabili bratrští vojáci, převážně při automobilových nehodách, několik desítek občanů naší země. Stejné množství osob stíhají zabít američtí "osvoboditelé" v Iráku za několik dní. Zmiňuji to s vědomím, že ani smrt těch několika desítek našich lidí není ospravedlnitelná.

K odstavci 5: Rusko je samozřejmě problém, problém, který se vyhrotil poté, co Rusko rychle pochopilo, že se ze strany Západu nejedná o ryzí a nezištnou pomoc, nýbrž právě a pouze o vámi zmiňovaný ekonomický imperialismus. Podobně, jako se nejednalo o lásku k bližnímu v poválečném období. Situace byla taková, že proto, aby se předimenzovaný průmysl USA nezhroutil docela, bylo vyráběné zboží třeba někde udat. Stalo se, poslední splátky za dodané zboží (bratrskou pomoc) splatila například Británie jen před nemnoha měsíci. Některé země ale podobné pomoci nedokáží nikdy uhradit a z nezištných půjček splácejí sotva úroky. Takový stav je spravedlivý jen pro zastánce ryzího kapitalismu a imperialismu.

Co se týká jaderných hlavic, které dle vašeho názoru byly umístěny v Brdech, jejich přítomnost zde nikdo nikdy neprokázal, ač je ověřené, že sklady, sila, i rakety, které by je v případě potřeby nesly, zde stoprocentně byly. A mimo jiné, faktem je i to, což se ale momentálním měničům dějin nehodí uvádět, že budování sovětských raketových odpalovacích zařízení pro jaderné střely bylo zahájeno až poté, co USA rozmístily své střely Pershing v Německu, mimochodem, stejně jako rozmístění sovětských raket na Kubě byla Chruščovova reakce, i když nedomyšlená, na rozmístění amerických raket v Turecku.

Ale jak říkám, jsou věci, které se dnešním ideologům do "krámu" nehodí.

Jen malý dovětek: Kdyby Američané svrhli atomovou bombu do liduprázdné oblasti, zřejmě by Japonsko kapitulovalo hned poté, co by si ověřili účinky takové strašné zbraně. A tak ... jestliže svržení bomby na Hirošimu bylo jen stěží opodstatněné, následný nálet na město Nagasaki, byl již regulérní vraždou mnoha desítek tisíc lidí. Ovšem, je to jen úvaha, stejně jako ta vaše.

Jan Matt Hájek - dailynews.cz / shocking.cz
Zhlédnuto 1575 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press