Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Reakce na Martina Vlčka ( 17.-26.11.) - "Zkušenost z Moskvy"

Ivana Klímová, 27.11.2008
Cestovat a rozšiřovat si obzory je dobrý nápad, ale ke sledování zpráv v ruských celoplošných kanálech, pokud o to stojíte a umíte jazyk, úplně stačí mít internet (třeba www.vesti.ru) nebo satelit.
„Jakékoli občanské sdružení v base včetně všech členů“ – to je lež na entou... Tady je třeba článek o ekologických organizacích, jak se jim špatně pracuje s úřadem na ochranu životního prostředí (asi ne v base): http://www.rian.ru/elements/20081024/153751140.html
Přehled protestních akcích nejrůznějšího zaměření vč. informace o potížích, pokud na ně dojde http://www.grani.ru/Politics/Russia/activism/
O kontroverzní učebnici dějepisu budu citovat Vámi zmíněné noviny Novaya gazeta:
„Kniha pro učitele dějepisu „Dějiny Ruska 1945 – 2007“...zobrazující Stalina jako „efektivního manažera“ a zdůvodňující „suverénní demokracii“, vloni vyvolala grandiózní skandál. Pobouření dávali najevo představitelé akademické sféry, politikové a osobnosti společenského a kulturního života. Také učitelé nepřijali doporučení jen tak poslušně a z různých regionů bylo zasláno mnoho návrhů na úpravy textu. To přimělo vydavatelství ...aby sporná místa prošla remixem...“ originál (rusky) zde http://www.novayagazeta.ru/data/2008/69/14.html
Jestli „všichni povinně musí volit Putinovu stanu“, jak vysvětlíte, že v Dumě jsou ještě další 3 strany a ještě několik menších politických stan, které se nedostaly pře 7% práh, získalo dalších pár milionů hlasů? Mimochodem netvrdím, že se tam lidé s tímhle problémem vůbec nepotýkají - četla jsem i během voleb web Novaya gazeta, kde se snažili všechna narušení voleb mapovat - ale nelze dost dobře tvrdit, že „všichni..."

Média: Tisk je na tom relativně dobře. Kommersant jsou výborné noviny. Novaya gazeta z poloviny patří redakci. Ale na Izvestia bych si na Vašem místě dávala pozor, tam na nějakou tu dezinformaci sem tam můžete narazit (aspoň jsem to četla někde v konkurenčních ruských novinách;) Mohu doporučit gazeta.ru – tam dneska chatoval americký velvyslanec a pochválil je slovy „jen tak dál“! ;) Uznávanou značku má rádio Echo Moskvy. Mají tam zahraniční ruskojazyčnou televizi RTVi, opoziční/alternativní soukromou Ren TV aspoň ve velkých městech a přes kabel. Business kanál RBC TV právě získal cenu Hotbird. Vysílání Euronews v ruštině je snad i celoplošné.

Ohledně Kasparova. U příležitosti Fora 2000 poskytl v ČR takové „revoluční“ interview HN - rutinní politika by ho prý nebavila a nezastaví se, dokud nedosáhne změny režimu v Rusku... Jeho bývalý šachový oponent Karpov o něm nedávno řekl, že nechápe, jak může bojovat za demokracii někdo, kdo je v šachu hotový despota. To se mi zdá trefné;)

PS nic z toho, co jste napsal (i kdyby to byla pravda, jako že není), nevyřeší zřízení cizí vojenské základy u nás a už vůbec ne radar amerického raketového systému.
Zhlédnuto 1508 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press